Budi dio naše mreže
Izbornik

Sv. Rok proslavljen u Brodskom Varošu

Slavonski Brod (IKA)

Župljani župe Krista Kralja u Brodskom Varošu u Slavonskom Brodu zajedno sa župljanima drugih brodskih župa proslavili su u petak 16. kolovoza blagdan sv. Roka, nekada prvotnoga, a sada drugotnog zaštitnika ove župe. Svečano večernje misno slavlje predvodio je upravitelj župe Ivan Lenić, slavonskobrodski dekan, a suslavio Nino Perica, župni vikar župe Gospe Brze Pomoći.

Osvrnuvši se na Evanđelje toga dana koje nas poučava da Isus sve vrijednosti našega odnosa prema Bogu i bližnjemu mjeri po ljubavi i milosrđu, upravitelj Lenić u homiliji je naglasio da su kriterij vrednovanja našega života pred Bogom ljubav i milosrđe: „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste!“ Pojasnio je da Bog od nas ne traži više od onoga što nam daje.

Ocrtavajući život i djelo sv. Roka ustvrdio je kako je sv. Rok shvatio zahtjevnost kršćanskog života te ga s pravom možemo zvati ‘svecem milosrđa’ jer se odgajao na milosrdnom Kristovom srcu. „Oslonjen čitavim bićem na Krista, crpio je smisao i snagu za život; Isusovu je riječ shvaćao doslovno, nije se zadovoljavao površnošću, polovičnošću, već je velikodušno i nesebično darovao i žrtvovao sebe; sljedeći Isusov primjer mogao je prihvaćati ‘nemoguće’ uvjetovanosti života izlažući se za čovjeka svim opasnostima; njegova su sva putovanja bila ispunjena djelima ljubavi te su se njegova hodočašća pretvorila u hodočašće ljubavi; nije očajavao nego se uvijek pouzdavao u Božju providnost, a njegova je svetost potvrđena dokazom – križem i patnjom“, rekao je među ostalim o sv. Roku dekan Lenić. Pozvao je vjernike da se tom velikom svecu Katoličke Crkve molimo za takav duh potpune ljubavi i milosrđa te zahvalimo Gospodinu na njegovu milosrđu koje nam svakodnevno očituje.

Na kraju mise bio je ophod oko župne crkve s povjerom sv. Roku. Slavlje je završeno u crkvi pred kipom sv. Roka zajedničkom molitvom za zdravlje duše i tijela na svečev zagovor, a poslije mise i pojedinačnom molitvom svećenika nad svakim vjernikom.

Kako je od prošle godine, nakon blagdana Krista Kralja imenovan upraviteljem te župe, koja sada dobiva novoga župnika, župljani su uz prigodne darove zahvalili župniku Leniću na upravljanju njihovom župom kao i ostalim brodskim svećenicima koji su kroz to vrijeme pastoralano djelovali: župnim vikarima župe Gospe Brze Pomoći, Nini Perici i Gabrijelu Prekratiću te župnicima u miru Stjepanu Sokoloviću i mons. Stjepanu Belobrajdiću.

Varošani su na kraju mise druženje s gostima nastavili uz agape u crkvenom dvorištu.

Ključne riječi:
Brodski Varoš ivan lenić sv. Rok