Budi dio naše mreže
Izbornik

"Svaki dan molim za svoju braću svećenike"

Zagreb (IKA)

U intervjuu za "Vatican News", kardinal Lazarus You Heung-sik, progovorio je o nadolazećem simpoziju u Rimu o formaciji svećenika, rekavši kako je ključno da ih ona prati tijekom svećeničke službe.

“Draga braćo svećenici, svaki dan vas se spomenem u svojim molitvama”, tako je kardinal Lazarus You Heung-sik započeo intervju za “Vatican News”.

Kardinal rođen u Koreji dao je intervju uoči simpozija u organizaciji Dikasterija za kler, čiji je on prefekt, a koji će se održati od 6. do 10. veljače ove godine.

Na njemu će sudjelovati oko 1000 stručnjaka iz više od 60 različitih zemalja, istaknuo je kardinal. Naglasio je važnost simpozija koji će biti usmjeren na trajnu formaciju svećenika nakon prezbiterskog ređenja.

Ključno je, rekao je, da svećenici ne budu ostavljeni “sami” tijekom svoje službe, već umjesto toga “u pratnji”.

Kardinal je primijetio da se mnogi svećenici danas osjećaju usamljeno i izolirano, te je rekao da je ovaj simpozij prilika za njih da “dijele svoje živote” i “idu zajedno naprijed”.

Dok se pripremao za nadolazeću konferenciju, kardinal You Heung-sik također je radio na i međunarodnom skupu pod nazivom “Župnici za Sinodu”.

Pod zajedničkim pokroviteljstvom Dikasterija za kler i Generalnog tajništva Sinode, događaj će okupiti 300 župnika iz svih krajeva svijeta u Rimu na pet dana “slušanja, molitve i razlučivanja”.

Susret će se održati od nedjelje 28. travnja do četvrtka 2. svibnja 2024. u Fraterna Domus u Sacrofanu, blizu Rima. U četvrtak, 2. svibnja, Sveti Otac primiti će sudionike u audijenciju.

Prema priopćenju za javnost, cilj susreta je odgovoriti na zabrinutost sudionika Prvog zasjedanja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode 2023., koji su prepoznali potrebu “razvijanja načina za aktivnije uključivanje đakona, prezbitera i biskupa u sinodskom procesu tijekom iduće godine.”

“Sinodalna Crkva”, napisali su sudionici, “ne može bez njihovih glasova, njihovih iskustava i njihova doprinosa.”

Zaključci sastanka bit će uzeti u obzir u izradi radnog dokumenta za drugo zasjedanje Sinode u listopadu 2024. godine.