Budi dio naše mreže
Izbornik

Svakodnevni euharistijski blagoslov u 21.37 iz svetišta sv. Ivana Pavla II. Velikog

Krakov (IKA)

Sve dok traje pandemija koronavirusa iz staklenoga dijela zvonika svetišta sv. Ivana Pavla II. Velikog u poljskom Krakovu dijelit će se Poljskoj i cijelome svijetu svakodnevno blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom točno u 21.37.

Blagoslov se može uživo pratiti preko facebook stranice svetišta Sanktuarium Świętego Jana Pawła II w Krakowie na linku https://www.facebook.com/sanktuariumjp2/

Samo osam godina nakon smrti sv. Ivana Pavla II. (preminuo 2. travnja 2005.) u Krakovu je dovršeno ovo svetište posvećeno njemu u čast. Glavna crkva i muzej sv. Ivana Pavla II., koji se prostiru na više od 13.000 četvornih metara blagoslovljeni su 23. lipnja 2013. godine. Ova u svijetu najveća građevina posvećena bivšem poglavaru Katoličke Crkve, jedna je od najvažnijih novih crkvenih građevina u Poljskoj u proteklim desetljećima. Postalo je jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta u Poljskoj.

Svetište sv. Ivana Pavla II. naziva se još i “Ne bojte se!” po natpisu na tvrđavama grada Krakova u kojem je Karol Wojtyla, budući papa, tijekom II. svjetskog rata morao raditi u kemijskoj tvornici i gdje je kasnije, od 1964. do 1978., bio nadbiskup. Unutrašnjošću osmerokutne glavne crkve dominira beton. Mozaike glavnog oltara i na bočnim zidovima izradio je slovenski umjetnik isusovac Marko Ivan Rupnik.

Inicijativu za izgradnju centra 2006. pokrenuo je krakovski kardinal Stanislaw Dziwisz, bivši osobni tajnik pape Ivana Pavla II. Temeljni kamen posvetio je papa Benedikt XVI. tijekom pohoda Poljskoj godine 2006., no stvarna izgradnja kompleksa počela je tek 2008.

Donja crkva, koja čuva dvije relikvije krvi sv. Ivana Pavla II., zatim Institut koji nosi papino ime te volonterski centar otvoreni su već 2011. godine. Ukupni troškovi izgradnje centra procjenjuju se na oko 50 milijuna eura.