Budi dio naše mreže
Izbornik

Sve veće zanimanje muškaraca u Austriji za program posta „Exodus 90“

Beč (IKA)

Program posta i odricanja za muškarce „Exodus 90“, nastao u Americi, nailazi na sve veće zanimanje u njemačkom govornom području, posebice u Austriji, izjavio je u srijedu 22. ožujka 2023. za Kathpress voditelj programa u Austriji Johannes Neuländtner.

Za razliku od korizmenog 40-dnevnog vremena odricanja, program posta „Exodus 90“ traje 90 dana. Cilj mu je da sudionici odlože negativne oblike ponašanja, nanovo usmjere svoju kršćansku vjeru i pronađu više osobne slobode. Trajanje programa od 90 dana odabrano je jer psiholozi smatraju da su osobi potrebno tri mjeseca da bi se navikla na nove obrasce ponašanja.

Odaziv je dobar i broj sudionika raste, izjavio je Neuländtner, opisujući program kao „duhovne vježbe za muškarce, temeljene na molitvi, isposništvu i zajedništvu“. Prema njegovim riječima, najvažnije je pritom da se sudionici „osnaže za svoj poziv na mjestu na koje ih je Bog postavio, da bi postali snažni muškarci za svoje obitelji, bližnje i svijet“. Pritom se svjesno radi na ostvarenju „duboke i istinske slobode od različitih ovisnosti i sklonosti svakodnevice“, uključujući i potencijalno problematična područja poput alkohola, opojnih sredstava, pornografije, kao i ovisnosti o kupovini ili mobilnim telefonima.

Sudionici bi trebali svakodnevno pronaći vremena za molitvu, čitanje biblijske Knjige Izlaska (odatle i naziv projekta Exodus), te redoviti odlazak na misu i kroz tjedan. Asketska pravila za sudionike uključuju kratko tuširanje hladnom vodom, izbjegavanje nepotrebne kupovine, televizije i videoigara. Korištenje računala i mobilnog telefona dopušteno je samo u svrhu posla i najnužnijih obveza, a program uključuje i odricanje od WhatsAppa i sličnih mreža kao i interneta općenito.

K tomu, sudionici trebaju postiti dva dana tjedno sa samo jednim punim objedom i to bez mesa, redovito se baviti športom, spavati najmanje sedam sati i izbjegavati alkohol, međuobroke, desert i slatkiše.

Nije predviđena provjera pridržavanja tih pravila, ali se od sudionika očekuje da se trude.

„Mnogima je najveći problem tuširanje hladnom vodom. Meni je u početku bilo najteže odreći se međuobroka i mobitela“, posvjedočio je Neuländtner o svojim osobnim iskustvima. Podršku isposnici pronalaze u malim skupinama u kojima jednom tjedno razmjenjuju iskustva.

„Ondje su jedni drugima dužni podnijeti račune, pomažu jedni drugima u uzajamnom rastu i oslanjaju se u teškim razdobljima tih 90 dana“, pojasnio je voditelj programa, dodavši kako pritom nastaju i prijateljstva.

Otkako je pokrenut u SAD-u 2011., u programu „Exodus 90“ dosad je sudjelovalo oko 50 tisuća muškaraca. U Austriji ih je gotovo 100, kao i u Švicarskoj, a u Njemačkoj ima oko 650 sudionika, kojima je na raspolaganju i odgovarajuća računalna aplikacija. Mnogi sudjeluju više puta, ohrabreni pozitivnim iskustvima poput boljih odnosa prema obitelji, zadovoljstva u braku ili bolje samokontrole u ophođenju s elektroničkim uređajima.

Mnoge kršćanske skupine, redovničke zajednice i župe u Austriji organiziraju sudjelovanje u programu „Exodus 90“. Slični programi za žene nude se pod nazivima „Magnify 90“ i „Fiat 90“.

U Hrvatskoj se sličan program provodi pod imenom „Exitus“.

Ključne riječi:
Austrija exodus muškarci odricanje post