Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava Bogojavljenja u osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa

Osijek (IKA)

U osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa 6. siječnja svečano je proslavljena svetkovina Bogojavljenja, a večernju misu je animiralo Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“.

„Tri kralja predstavljaju tri čovjekova područja: tijelo, dušu i duh; odnosno razum, osjećaje i volju. Sve to valja usmjeriti prema Bogu… Na Bogojavljenje ispunja se obećanje dano Abrahamu o čemu piše u Knjizi Postanka: ‘Sva plemena na zemlji tobom će se blagoslivljati’ (Post 12, 3). Zamislite nekog mladića koji kleči pred svojom dragom i prosi njenu ruku. On je tada očaran samo njom, on ne traži ništa za sebe. On se želi pokloniti njoj i u njoj vidi izvor sve ljepote i smisao svoga života. Ona za njega postaje bogatstvo. To se dogodilo kraljevima. To se treba dogoditi nama da neumorno tražimo Boga. Da ne zastanemo pred ijednom prolaznom zvijezdom. Boga treba tražiti, njemu se klanjati i njega darivati! Tada ćemo, poput apostola Pavla, govoriti ne živim više ja, već Krist živi u meni“, kazao je u homiliji Ivica Martić, župnik retfalačke župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku, predvodeći prvo od triju euharistijskih slavlja svetkovine Bogojavljenja.

Posebno svečano bilo je na večernjoj misi koju je animiralo Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ uz ravnanje maestra Dragutina Stivaničevića. Ulaznu procesiju pratila je božićna pjesma Veselje ti navješćujem. Misa, koju je predslavio i propovijedao župni vikar Krešimir Iljazović, posebno radosno i svečano je odzvanjala u srcima vjernika slušanjem liturgijskih i božićnih pjesama u izvedbi tamburaškoga orkestra i Mješovitog pjevačkog zbora uz orguljsku pratnju Domagoja Čošića i vokalnu solisticu Tamaru Čer.

„Današnja svetkovina neodvojivo je povezana sa svetkovinom Božića. Na Božić se Isus objavljuje pastirima, a danas se po mudracima objavljuje čitavom svijetu. Njega ne zanima tko je tko, čime se bavi i kakav je život imao. Bog svakoga od nas poziva na obraćenje sada, u ovomu trenutku… Mudraci su prikaz iskrenih tragatelja za Božjim svjetlom; oni ističu važnost neprestanog truda i budnosti u vjerničkom traganju. I daju poruku: sve što je oko nas, može nas dovesti do Boga, ukoliko otvorimo oči kada gledamo sve oko nas… Slika mudraca koji nakon susreta s Isusom idu drugim putem u svoju zemlju, govori i nama kako upravo susret s Novorođenim i nas poziva ići drugim putem, mijenjati svoje navike, dopustiti da nas „novorođeni kralj“ mijenja“, kazao je u propovijedi Iljazović, te na kraju mise, prije završnog blagoslova, posebno zahvalio izvođačima i dirigentu Stivaničeviću, refalačkomu župljaninu, za zajedništvo u slavljenju mise. Pjesmom Radujte se narodi misa je završila, no vjernici su još darivani skladbom „Božić za sve“ (autora Berislava Crnkovića).

STD „Pajo Kolarić“, nosi ime Paje Kolarića, utemeljitelja tamburaških orkestara u Hrvatskoj, ove godine proslavit će 67 godina postojanja (21. ožujka 1954.), a u svojoj povijest bilježi i susret sa sv. Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, brojne nastupe u crkvama i svetištima. U Osijeku su u župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina svirali i pjevali božićne pjesme na spomendan sv. Stjepana, a 9. siječnja STD će gostovati u osječkoj župi Sv. Josipa Radnika na večernjoj pjevanoj svetoj misi.

STD P. Kolarić svira na misi na Bogojavljenje