Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečana proslava naslovnika grkokatoličke katedrale u Križevcima

Križevci (IKA)

Na Duhovski ponedjeljak 29. svibnja, kada se u Grkokatoličkoj Crkvi slavi svetkovina Presvete Trojice, svečano je proslavljen naslovnik grkokatoličke katedrale u Križevcima. Arhijerejsku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je križevački vladika Milan Stipić, izvijestila je Križevačka eparhija.

Suslavio je biskup porečko-pulski mons. Ivan Štironja, koji je održao propovijed, te brojni grkokatolički i rimokatolički svećenici, đakoni i bogoslovi. U propovijedi je biskup Štironja govorio o središnjem otajstvu kršćanske vjere, a to je vjera u Trojedinoga Boga.

„Ovom prigodom zahvaljujemo Gospodinu u ovoj katedrali Presvete Trojice za sve nezaslužene darove vjere koje su nam darovane po svetoj Crkvi. Zahvalimo za Crkvu – majku i učiteljicu koja nas vodi kroz mora uzburkana, kroz oluje do dana današnjega, a i danas prolazi svoje oluje i svoje poteškoće. Želio bih tebi, draga Crkvo križevačka, koju predvodi vladika Milan, da budeš hrabra. Da ne zaboraviš da nam je naš Učitelj i Gospodin obećao da je ni vrata paklena neće nadvladati. On je znao što njegovu Crkvu čeka, a to je ono što je i on sam prošao. Križevi koji su bili sramota postali su znakovima pobjede po Kristovu uskrsnuću. Zato ne možemo i ne smijemo gubiti nadu“, istaknuo je.

„Isus je s nama, onaj koji utišava oluje utišat će i sve naše životne oluje. Pa i poteškoće i krize koje osjećamo u ovom trenutku proći ćemo zajedno s Kristom Gospodinom. Danas želimo osvježiti svoje dostojanstvo djece Božje, koje nam je darovano krštenjem u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“, rekao je biskup Štironja.

„Živimo u vremenu kada je čovjek izgubio i sram i strah. Kada pada prva Božja zapovijed, padaju i sve druge… Iako smo okruženi brojnim tajnama i ne možemo odgovoriti na tolika pitanja koja nas okružuju, ni naravnih stvari, kako tek protumačiti sustave vlastitoga tijela, što ih nosimo u sebi? Kolika je tek tajna izvan nas i svijeta u kojem živimo, u prirodi oko nas? Sve nas pozivaju samo na jedno, da se klanjamo i divimo Presvetome Trojstvu, izvoru života, mudrosti, dobrote, ljubavi i zajedništva. Mudar i razuman čovjek se klanja Trojedinom Bogu, slavi ga i zahvaljuje mu. Zato, ne bojmo se. Molimo da ne padnemo u napast, i da ne popustimo i počnemo bježati od straha jer se pastire Crkve pogađa, proziva i pljuje. Ne bojte se i nemojte se razbježati jer Gospodin Isus je s nama“, poručio je biskup Štironja.

„Uključimo se u ono što Crkva može svijetu dati i nitko drugi. Ne bojmo se ako svijet ne može prepoznati svoj božanski temelj. Ne bojmo se. Onaj gore sve vidi. Samo onaj koji može vidjeti nevidljivo može ostvariti nemoguće“, poručio je biskup Štironja. Na kraju svete liturgije, koju su pjevali članovi Zbora katedrale pod ravnanjem Martina Pleše, vladika Stipić je pozdravio sve nazočne i zahvalio biskupu Štironji na upućenim riječima, pozvavši sve da se ne ogluše na njegove riječ kako samo onaj koji može vidjeti nevidljivo može ostvariti nemoguće, izvijestila je Križevačka eparhija.