Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani oproštaj od maturanata Katoličke gimnazije u Požegi

Požega (IKA)

Svečanost oproštaja od devete generacije maturanata Katoličke gimnazije u Požegi na kojoj je govor održao njezin osnivač požeški biskup Antun Škvorčević održana je u četvrtak 27. lipnja u dvorani sv. Terezije.

Osim maturanata u pratnji roditelja i prijatelja, svečanosti su nazočili predstojnik biskupijskog Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević te djelatnici škole na čelu s razrednicima i ravnateljem Ivanom Bedeničićem.

Program su vodile razrednice Milena Škoda i Katarina Soldo Obućina, a svečani ton programu svojim su nastupima dali učenici glazbene škole i maturanti Katoličke gimnazije.

Nakon uvodne molitve i glazbenog izričaja, maturantima i njihovim gostima kratko su se obratili ravnatelj škole i razrednice. Zatim je riječi pozdrava i zahvale nazočnima uputio biskup Škvorčević koji je također ohrabrio maturante za sve ono što im tek slijedi.

Vi ste kroz četiri godine, ne samo boravka, već života, djelovanja i rada nastojali učiti o mnogim zakonitostima našeg postojanja, a mi smo vam pokušavali uz to otkrivati da postoji jedan projekt i projektant koji je vas smislio. On ima svoj projekt, ali nas poziva da ga ostvarujemo i da ga izgrađujemo”, rekao je u svom govoru biskup Škvorčević napominjući da se često može čuti kako u Hrvatskoj nema radnika i kako je uvijek bilo aktualno pitanje imali radnika koji će graditi te je poručio: „U Hrvatskoj ima dovoljno takvih radnika. Zato što ste se vi među njih svrstali i želite izgrađivati svoj život, ne na nekom labavom temelju, već na najčvršćem što postoji – Božjem.”

Nakon pozdravnih govora, maturant Filip Kovačić nastupio je s monologom „Izaberi život“ s kojim je ove godine predstavljao školu na državnoj smotri LiDraNo.

Brigom profesorice Martine Gucek svim maturantima koji su ostvarili uspjehe na različitim natjecanjima uručene su nagrade, a Nastavničko vijeće proglasilo je Mateu Pauković najboljom učenicom generacije. Matea je u ime maturanata izrekla zahvalni govor upućen svima koji su doprinijeli njihovu rastu: od biskupa preko školskih djelatnika do roditelja i prijatelja. Zatim je članica dramske družine Paula Kosac nastupila kazivanjem djela „Kist“.

Vrhunac večeri bila je podjela svjedodžbi i upis u Knjigu prijatelja škole.

Na samom kraju Matea Pauković predstavila se kazivanjem poezije „Igračka vjetrova“, a svečanost je završila himnom „Gaudeamus“ te zajedničkim fotografiranjem.

Susret maturanata, roditelja i njihovih prijatelja s djelatnicima škole nastavio se druženjem na svečanom domjenku.

Govor mons. Antuna Škvorčevića: