Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečano otvorena i blagoslovljena knjižara Kršćanske sadašnjosti u Zadru

Zadar (IKA)

Nova knjižara izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost svečano je otvorena u petak 14. lipnja u središtu grada na poluotoku u Zadru, na adresi Poljana Natka Nodila, 7. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić blagoslovio je prostor knjižare, djelatnike i, kako je rekao: „sve koji će tu dolaziti poslužiti se knjigom kako bi dodatno upoznali Krista, jedinog Spasitelja čovjeka“.

U obraćanju prisutnima, dr. Stjepan Brebrić, glavni urednik KS-a, rekao je da je nadbiskup Puljić „višestruko značajan za Kršćansku sadašnjost.

Nadbiskup Puljić je čovjek znanja, kulture, umjetnosti, prava, razumijevanja crkveno – društvenih odnosa, svega čemu Kršćanska sadašnjost, osobito u zadnje vrijeme, kroz svoja izdanja posvećuje veliku pažnju. U tom smislu nam je vrlo aktualan i značajan, kako tijekom razvoja KS-a svojim intelektualnim i duhovnim doprinosom, tako i nastojanjem u smislu poticanja sve relevantnijih naslova u spomenutim područjima. Značajan je i kao domaćin, kao pastir drevne Zadarske nadbiskupije koju se može smatrati kolijevkom kršćanstva u Hrvata i kolijevkom naše domaće znanosti i hrvatske kulture. I to je važan segment kojem se posvetila Kršćanska sadašnjost tijekom povijesti i danas, gdje nastojimo jednako zadirati u tijelo vjere i u tijelo kulture, na specifičan način kroz naša izdanja“ rekao je dr. Brebrić. Podsjetio je da je nadbiskup Puljić bio dugogodišnji predsjednik i član mnogih komisija i tijela HBK, a sada je predsjednik HBK u drugom mandatu.

„U ovo vrijeme, za KS najvažnija je, osobito u Crkvi, međuinstitucionalna suradnja, a tu je za KS na prvom mjestu HBK. Zahvaljujem mons. Puljiću na dolasku, blagoslovu i na suradnji s HBK dok je nadbiskup Puljić na njenom čelu. To što je unatoč obvezama došao blagosloviti knjižaru, pokazuje da je prepoznao plemenitost naše želje da budemo prisutni u Zadru i Zadarskoj nadbiskupiji, da budemo blizu svećenicima i vjernicima zadarskog kraja da mogu nabaviti pastoralna, liturgijska izdanja KS-a, a vjernici intelektualci kojih, hvala Bogu, u Zadru puno ima, sva ostala izdanja u kojima smo mi možda prepoznatljiviji od nekih drugih izdavača. Iako je sve što je dobro, već prisutno u Zadru“ rekao je dr. Brebrić, zaključivši: „Iznimno smo počašćeni što smo došli u vaš grad. Osjetili smo se prihvaćenima već na početku i nadamo se da će tako biti i kroz posao približavanja knjige općoj javnosti, da ćemo doživjeti suradnju kakvu smo dosad imali u drugim područjima“.

U kontekstu ponude svetih knjiga KS-a, razmišljanju o nazočnosti Biblije, Riječi Božje, pisanih tekstova među nama, nadbiskup Puljić uputio je na neke biblijske misli. Pisac Knjige Hebrejima kaže: ‘Više puta i na više načina, Bog je govorio ocima po prorocima. A sada nam je progovorio po Sinu svome’. Ivan koji svoj Prolog na tome temelji, kaže: ‘U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše Bog i Riječ Tijelom postade i nastani se među nama’. „Tekst o Božjem govoru kroz stoljeća, kao Ivanovo evanđelje o Riječi koja se utjelovila, imaju svoje trajno značenje. Osobito u prigodama kada se blagoslivlja prostor koji je namijenjen širenju Božje riječi putem knjige i drugih modernih načina komuniciranja. Jer tekstovi Svetog Pisma koji su Božjim duhom nadahnuti, kako je zabilježio apostol Pavao svom dragom učeniku Timoteju, korisni su za naše poučavanje, popravljanje i odgajanje“ rekao je nadbiskup Puljić. Citirao je Benedikta XVI. da je „Biblija veliki kodeks sveopće kulture u kojem su umjetnici upisivali abecedu povijesti, a glazbenici oko svetih tekstova ispleli potku divne harmonije“. „Stoga nas Crkva poziva da upoznamo i čuvamo to kulturno blago i baštinu koju smo primili, a pisac Knjige Otkrivenja slikovito potiče: ‘Uzmi otvorenu knjigu i progutaj je’.

Neka nam otvorenje knjižare Kršćanske sadašnjosti bude poticaj približavati se svakim danom sve više stolu Božje riječi, kako bismo se hranili ne samo kruhom s Njegovog stola, nego i svakom riječju što proizlazi iz usta Gospodnjih. Jer Njegove su riječi ‘slađe od meda samotoka i svjetlo našoj stazi’, kaže Ponovljeni zakon. Potrebno je, dakle, čitati knjige srcem i dušom djeteta koje prelistava i čita Očevo pismo i pamti Njegove riječi i poticaje.

Naš zemljak sv. Jeronim, zaljubljenik Biblije, čiju ćemo obljetnicu svečano obilježiti 2020. g., govorio je kako „ne poznavati Sveto Pismo znači ne poznavati Krista“. Neka nam i ova knjižara svetih naslova i svetih tekstova pomaže upoznati i sve više voljeti Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka“ zaključio je nadbiskup Puljić.

Navještena je i Božja riječ, a djelatnici Kršćanske sadašnjosti pročitali su i prigodne ulomke iz djela utemeljitelja KS-a: to su Tomislav Janko Šagi Bunić, Vjekoslav Bajsić i Josip Turčinović te ulomak iz pobudnice pape Franje ‘Radost Evanđelja’. Sve posjetitelje na otvaranju Uprava KS-a darovala je s po njihova dva vrijedna izdanja. Susret su pjevanjem obogatili katedralni solist Branimir Buturić i don Antun Šuljić, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.