Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečanom misom zaključena Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije

Sarajevo (IKA)

Na svetkovinu Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u srijedu, 8. prosinca svečanom misom u sarajevskoj katedrali Srca Isusova zaključena je Prva sinoda Vrhbosanske nadbiskupije, objavljeno je na portalu Katoličkog tjednika Nedjelja.ba.

Euharistiju, koju su izravno prenosili BHT 1 i Radio Marija BiH, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom Tomom Vukšićem te uz koncelebraciju više od 75 svećenika, među kojima su bili generalni vikar mons. Slađan Ćosić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te generalni tajnik Sinode dr. Mario Bernadić.

Misi su bili nazočni članovi Skupštine Prve sinode koji su na svečanosti prije mise u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije uručili kardinalu Puljiću Završni dokument kojega su izglasali 20. studenoga.

Na početku kardinal Puljić podsjetio je da se završna misa Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije slavi na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM koja je i suzaštitnica Vrhbosanske nadbiskupije. Naglasio je kako je 8. prosinca i nadnevak smrti sluge Božjega prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera te potaknuo nazočne da se mole za njegovo proglašenje blaženim. Čestitao je i naslovnik Sarajevske provincije Bezgrešnog začeća BDM Sestara Služavki Maloga Isusa. Posvijestivši kako se svetkovina Bezgrešnog začeća zove i čelo Božića na kraju je zahvalio sudionicima Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je najprije govorio o misnim čitanjima u kontekstu svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i grijeha koji je ušao u povijest čovječanstva. „Grijeh je dakle stvarnost i čovjek je zbog njega izgubio raj. Ali nešto divno iz Božje ljubavi izlazi. On tada obećava kako čovjek neće biti odbačen jer će poslati onu koja će roditi i njezin plod bit će snaga protiv zloga“, rekao je kardinal i naglasio bitan pozdrav iz evanđelja „zdravo milosti puna“ koji usmjerava na svetkovinu Bezgrešnog začeća. „Upravo taj pozdrav potvrđuje da zlo neće taknuti Bezgrešnu. Ova je svetkovina zora spasenja. Bog nam ju je najavio i ostvario po Mariji pripravljajući pod njezinim srcem dostojno mjesto gdje će se utjeloviti i za nas roditi“, naglasio je i dodao da ova svetkovina upućuje na Božji zahvat spasenja čovjeka i čovječanstva. „Marijino ‘evo me’ njezina je sloboda, jer joj je Bog pripravio put, ali joj nije oduzeo slobodu. Ona je to izgovorila u nazaretskoj kući i pod križem“, posvijestio je nadbiskup Puljić i podcrtao kako je Marija u službi spasenja. Nadalje je dodao kako je u današnjem vremenu čudne ideologije izuzetno važno prepoznati razliku između zloga i svetoga. „Više ne smiješ spomenuti ni Božića ni božićnih blagdana. Stvara se nekakav sinkretizam koji želi oprati pamet ljudima i ukinuti im identitet. Upravo je zato važno sačuvati jasnoću stavova i opredjeljenja“, ustvrdio je kardinal Puljić te nadalje govorio o završetku zasjedanja Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije i početku ostvarenja sinodskih odluka koje će biti objavljene kao „program obnove ove mjesne Crkve u ovim teškim vremenima“.

„Sigurno je da nam je veliko nadahnuće sluga Božji Josip Stadler koji je na današnji dan 1918. umro, ali nam je ostavio divnu hrabrost vjere: Svjedočiti i nadu naviještati unatoč svim kušnjama. Sinoda je upravo to, s vjerom moliti i svjedočiti nadu unatoč svim kušnjama koje proživljavamo“, poručio je kardinal i zamolio da se „ne truje javnost i ne krade nada“. „Ono što želiš sebi želi i drugima, pa će se odmah lakše uspostaviti razumijevanje. Nažalost, ta evanđeoska je izbrisana te se javljaju napetosti. Zato želim da, slaveći ovu svetkovinu i izražavajući radost zbog održavanja Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, to bude izazov kako se ne bi dali u ovim vremenima obeshrabriti“, dodao je te podsjetio na riječi pape Franje „ne dajte se umoriti“. Posvijestio je kako se obnova mjesne Crkve neće ostvariti bez vjerničkog „evo me“ te poželio da „u sinodalnom hodu budemo hrabri s vjerom da je Isus s nama“. „Ne dajmo ugasiti svjetlo vjere koje se posebice u došašću pali kroz simboliku svijeće. Neka se ta svijeća koju u srcu nosimo ne da ugasiti kako bi mjesna Crkva osvjetlala lice i naviještala i svjedočila Kristovo evanđelje“, rekao je na kraju nadbiskup Puljić te pozvao sve na daljnje zajedništvo koje se posebice očitovalo tijekom sinode.

Na kraju euharistije, koju su animirali združeni zborovi pod ravnanjem fra Emanuela Jozića, kardinal je zahvalio svima koji su doprinijeli da se Sinoda dogodi te su nazočni zapjevali Tebe Boga hvalimo.

Ovom misom završen je dugogodišnji proces u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koji je počeo na svetkovinu sv. Petra i Pavla 2012. godine. Kao što je rečeno za vrijeme svečane predaje Završnog dokumenta nadbiskupu Puljiću u Svećeničkom domu sada je potrebno donijeti strategiju djelovanja za budućnost kako u praktičnom pogledu tako i u pravnom segmentu.