Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečanost dobrodošlice prvom papi koji je pohodio Sjevernu Makedoniju

Skopje (IKA)

Svečanost dobrodošlice s vojnim počastima papi Franji priređena je u utorak 7. svibnja u Predsjedničkoj palači u Skopju, gdje se nakon kurtoaznog posjeta predsjedniku Đorgeu Ivanovu susreo s premijerom Zoranom Zaevom, i zatim s novoizabranim predsjednikom Stevom Pendarovskim predstavnicima Vlade, građanstva i Diplomatskoga kora u Dvorani mozaika Predsjedničke palače.

Papa Franjo najviši je državni gost u Sjevernoj Makedoniji nakon završetka spora s Grčkom oko imena države. U pozdravu predsjednik Ivanov zahvalio mu je za kontinuiranu podršku njihovoj europskoj integraciji, te rekao kako je njegov posjet ispunjen simboličkom snagom. „Vi ste simbol jedinstva“, u ovo doba kapitalizma podsjećate nas da ima stvari koje imaju vrijednost ali ne i cijenu. Vaše riječi slažu se s djelima i zbog toga sam uvjeren da Vaše zauzimanje za obnovu svijeta neće ostati bez ploda, poručio je Ivanov. Vi se zalažete za put ljubavi, milosrđa i služenja kojim bismo i mi u Sjevernoj Makedoniji trebali ići, bez obzira na naša vjerska uvjerenja. Predsjednik je pozvao sve građane da ostvare poruku ovoga apostolskoga pohoda prije nego što postane prekasno.

Predsjednik je priznao da je bio u iskušenju prikazati Papi samo dobre strane svoje zemlje, no „odlučio se za istinu“. A istina je da im je Sveti Otac došao u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno a povjerenje narušeno. Desetljeća prepreka na europskom putu su nas unazadila, a križ i polumjesec, crkva i džamija bili su shvaćeni kao suprotnosti, priznao je predsjednik Ivanov.

Papa Franjo izrazio je radost što dolazi u pohod kao prvi papa uopće, što je možda povezano s činjenicom da je samo jedan posto stanovništva zemlje katoličko. No, svakako se raduje što se njegov dolazak poklopio s 25. obljetnicom diplomatskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom. Vaša zemlja, koja je most između istoka i zapada i mjesto susretanja različitih kulturalnih strujanja koncentrira brojna posebna obilježja ove regije, čini mozaik neophodan za sagledavanje cjelokupne slike, rekao je Papa.

Izrazio je nadu da će ovaj narod sačuvati solidarnost koja ga obilježava, istaknuvši kako im je na čast njihov odnos prema migrantima. Papa se pritom posebno osvrnuo na njihovu sugrađanku sv. Majku Tereziju koja je odgovorila na Božji poziv te se na poseban i radikalan način dala u službu siromašnima i pozvao sve da budu ponosni na nju. Na kraju je Papa pozvao građane Sjeverne Makedonije da od zemlje naprave svjetionik mira i integracije, zaključivši govorom blagoslovom i željom da joj gospodin podari radost i napredak, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
Ivanov Papa Skopje