Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici Križevačke eparhije sa svojim ordinarijem na Veliki četvrtak u katedrali slavili liturgiju

Križevci (IKA)

Na Veliki četvrtak 18. travnja u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima na euharistijskom slavlju okupili su se eparhijski svećenici zajedno sa svojim ordinarijem mons. Milanom Stipićem.

Svećenici Križevačke eparhije okupljeni na Veliki četvrtak u liturgijskom zajedništvu s ordinarijem na molitveni su način proslavili svećenički dan liturgijom. Na liturgiji je pjevao Katedralni zbor, a euharistijskom slavlju pridružile su se sestre bazilijanke, bogoslovi i vjernici laici.

Ordinarij Križevačke eparhije mons. Stipić u propovijedi je istaknuo: “Na sam sveti i Veliki četvrtak sveta Crkva se prisjeća tajne Kristove večere tj. pashalne gozbe koju su Isus i njegovi učenici, budući da su bili Galilejci, prema galilejskoj povlastici, blagovali dva dana prije službene Pashe. Na ovaj sveti i veliki dan Krist je u zajedništvu sa svojim apostolima sve pripremio za blagdansko blagovanje i čitava povijest Crkve je upravo produžetak ove otajstvene gozbe koja će svoju puninu i vrhunac imati kad budemo opet zajedno s Kristom u vječnosti. Pranje nogu o kojem čitamo u današnjem Evanđelju znak je neizmjerne Kristove poniznosti ali i znak kakvi mi trebamo biti jedni prema drugima. Krist nas uči ne da jedni drugima gospodujemo nego da jedni drugima služimo. Naš odnos jednih prema drugima treba biti prožet ljubavlju, a ljubav je dosjetljiva i uvijek će nas iznova motivirati na način kako bližnjega svoga obasuti dobrotom i kako mu pomoći. Štoviše ljubav je ta koja će nas motivirati za oprost prema onome koji nam je učinio zlo. Draga braćo svećenici, danas slavimo naš svećenički dan. Molimo zajedno za svećenički pomladak i za duhovna zvanja. Nama nedostaju svećenička i redovnička zvanja. Molite Boga da nam pošalje dobre i kvalitetne ljude koji će biti u službi Kristovoj. I kad nam oni dođu pratimo ih molitvama u njihovom razvoju.”

Na kraju liturgijskog slavlja ordinarij je čestitao svećenicima njihov dan a zatim je druženje nastavljeno oko bratskog stola.