Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećenici Sisačke biskupije promišljali o Biskupijskoj sinodi

Sisak (IKA)

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 1. rujna u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Tom prigodom predavanje o temi „Biskupijska sinoda kao izazov i šansa“ održao je ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislav Markić.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić podsjetivši kako je dr. Markić bio tajnik pripremnog razdoblja Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije koja je započela još 2002. godine te su u njemu sudjelovale i župe današnje Sisačke biskupije.

U predavanju dr. sc. Markić rekao je da, premda je zagrebačka Sinoda doista dugo trajala, uskoro će biti objavljen završni dokument, ali je u svojoj pripremi ona „rodila“ mnoge dobre stvari te su oni prijedlozi koji su stizali u tom pripremnom razdoblju ostvareni u hodu. Kao prvi ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu posvjedočio je kako je upravo taj institut u najvećoj mjeri zapravo plod sinodske pripreme i prijedloga koji su pristizali u pripremi; od prijedloga vezanih uz trajnu formaciju svećenika i trajnih đakona, uz đakonsku pastoralnu godinu i programe vezane uz obiteljski pastoral i formaciju mladih pa sve do dijaloga sa suvremenim svijetom i kulturom, što je isto jedan od područja djelovanja instituta.

Dr. sc. Markić poručio je kako je baš na ovom primjeru vidljivo kako prijedlozi i prije samih zaključaka mogu doći do ostvarenja. Kao jedno od pitanja koji su se pojavili tijekom priprema, bilo je i ono o osnivanju Bjelovarske i Sisačke biskupije, a sama vizija sinode razvijana je i ostvarena ne samo u Zagrebu nego i Sisku i Bjelovaru. Rekao je i kako mu je posebno drago da se sinoda danas ostvaruje u Sisku jer su u pripremi zagrebačke Sinode, osim nekih zagrebačkih župa, upravo određene župe današnje Sisačke biskupije bile najaktivnije. Osvrnuvši se na aktualnost sinodalnog pitanja u Crkvi ustvrdio je kako je upravo riječ sinoda najčešće izrečena kada se govori o međusobnim odnosima i ciljevima crkvene prakse.

U nastavku donio je i pregled šire perspektive sinodalnosti na razini opće Crkve, na razini biskupijske konferencije, ali i na razini mjesne Crkve i župnih zajednica. Na kraju zaključio je kako je sinodalnost stil pastorala, ne samo suhoparno pravo.

U drugom dijelu susreta biskup Košić govorio je o važnostima i pripremama za biskupijsku Sinodu istaknuvši kako već sada vjernici mogu slati svoje prijedloge povjereniku za Sinodu dr. Petroviću, te kako će se isti, nakon prikupljanja do Uskrsa 2023. godine, obraditi te će o njima raspravljati članovi sinode kako bi se donijeli zaključci. Biskup je izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Tako će se u nedjelju, 11. rujna održati Hodočašće u Zrin gdje će misno slavlje predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a u srijedu 14. rujna bit će proslava zaštitnika katedrale Uzvišenja sv. Križa. Misno slavlje u 19 sati predvodit će provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto. Biskup je pozvao na hodočašće biskupije u svetište Majke naših stradanja u Goru 24. rujna kao i na hodočašće u Rim od 2. do 6. studenoga na grob sluge Božjeg brata Bonifacija Ivana Pavletića. Na kraju najavio je i pastoralne pohode tijekom listopada i studenoga u Glinski dekanat.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl pozvao je na Susret hrvatske katoličke mladeži 17. rujna u Bjelovaru, a povjerenik za pastoral braka i obitelji vlč. Branko Koretić izvijestio je o Svjetskom susretu obitelji u Rimu na kojem je kao predstavnik Zagrebačke metropolije sudjelovala obitelj iz Siska. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanacije crkvi i župnih kuća nakon potresa.

Sljedeći Svećenički dan održat će se 6. listopada, a gost predavač bit će dr. sc. Denis Barić.