Budi dio naše mreže
Izbornik

Svećeničko ređenje u Mostaru

Mostar (IKA/KTA)

U tijeku svečanoga misnog slavlja 30. lipnja u crkvi Sv. Petra i Pavla u Mostaru banjolučki pomoćni biskup Marko Semren zaredio je za svećenike đakone Hercegovačke franjevačke provincije Zlatka Ćorića, Renata Galića, Stipu Rotima i Lovru Šimića.

Uz biskupa Semrena suslavili su provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Danko Perutina, župnici rodnih župa novoređenika i pedesetak svećenika.

Biskup Semren u homiliji pozvao je novoređenike na blizinu s Isusom koji ih je pozvao: „Poziv koji Isus upućuje onome kome hoće kaže: ‘Slijedi me!’ jest u isto vrijeme zahtjevan i uzvišen. Isus ih poziva da budu njegovi prijatelji, da slušaju izbliza njegovu riječ i žive s njim; uči ih potpunom predanju Bogu i širenju Kraljevstva prema zakonu evanđelja, unatoč svim olujama. Dao im je iskusiti bratstvo, koje se rađa iz te potpune otvorenosti za Boga i koje je prepoznatljivi znak Isusove zajednice: ‘Po ovom će svi znati da ste moji učenici; ako budete imali ljubavi jedni za druge’“ Na kraju je ohrabrio novoređenike na ustrajnost u teškoćama: „Draga braćo, kad vam se učini da kušnja nadilazi vaše snage, sjetite se onoga što evanđelist kaže o Isusu: ‘A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se moljaše’ pa i sami poput apostola na olujnom moru zavapite: Gospodine, spasi, pogibosmo!’“

Pri kraju obreda ređeniku, novozaređenima, njihovim obiteljima i puku obratio se provincijal Šteko. Osvrnuo se i na dvaput spomenutu činjenicu u homiliji predsjedatelja o pobijenoj braći na Širokome Brijegu, te kazao: „Crkveni pisac iz prvih stoljeća Crkve Tertulijan napisao je da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Ako je krv jednih kršćana sjeme novih kršćana, onda je i zemlja natopljena krvlju mnoge naše braće pogodno tlo da na njemu Bog snažnije progovori, pa i po novim zvanjima. Vjerujem da je i u ovome ređenju vidljiv taj govor.“

Crkva je bila ispunjena rodbinom i vjernicima koji su prisustvom i molitvom podržali novoređenike. Pjevanje je predvodio župni zbor. U liturgijskoj asistenciji bili su bogoslovi, novaci i postulanti. Na kraju je gvardijan fra Danko Perutina zahvalio svima i pozvao na bratsko druženje u klaustar franjevačkog samostana.