Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica izrazila žaljenje zbog postavljanja biskupa Weizhaoa u Kini

Vatikan (IKA)

Sveta Stolica izrazila je 26. studenoga „iznenađenje i žaljenje“ zbog vijesti o „ceremoniji postavljanja“ 24. studenoga u Nanchangu mons. Johannesa Penga Weizhaa, biskupa Yujianga (u pokrajini Jiangxi), kao „pomoćnoga biskupa Jiangxija“, biskupije koju Sveta Stolica ne priznaje.

Riječ je o mons. Johannesu Pengu Weizhau, a njegovu je priznavanju, navodi se u priopćenju Svete Stolice, prethodio dug i težak pritisak lokalnih vlasti. Taj događaj, naime, nije u skladu s duhom postojećega dijaloga između vatikanske i kineske strane, kao ni s onim što je navedeno u Privremenom sporazumu o imenovanju biskupā 22. rujna 2018., navodi se u priopćenju.

Sveta Stolica nada se da se slični događaji neće ponoviti, čeka od vlasti prikladne informacije u vezi s tim, te ponovno potvrđuje svoju potpunu spremnost za nastavak dijaloga u poštovanju, o svim pitanjima od zajedničkoga interesa, navodi se u priopćenju.

Privremeni sporazum potpisali su predstavnici Svete Stolice i Narodne Republike Kine 22. rujna 2018. godine, a njime je predviđeno razdoblje primjene ad experimentum u trajanju od dvije godine. U listopadu 2020. valjanost sporazuma produžena je na još dvije godine te obnovljen 22. listopada ove godine.