Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu

Lugano (IKA)

Podtajnik za odnose s državama i međunarodnim organizacijama nadbiskup Mirosław Wachowski na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu prenio je molitvu pape Franje za mirnu budućnost u Ukrajini, pozivajući na predanost obnovi te ratom razorene zemlje, prenosi Vatican News.

Predsjednik Švicarske Konfederacije Ignazio Cassis i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvali su naime 30. svibnja Svetu Stolicu na sudjelovanje na Konferenciji o obnovi Ukrajine (Lugano, 4.-5. srpnja). Nadbiskup Wachowski predvodio je izaslanstvo Svete Stolice u kojem je bio i papinski predstavnik u Bernu nadbiskup Martin Krebs.

Nadbiskup Wachowski prenio je želje i molitve Svetog Oca za budućnost željenog mira u ukrajinskoj zemlji, kako bi se, uz solidarnost svih, milosrđem ponovno izgradilo ono što je ondje uništeno ludilom rata.

Konferenciji je na ministarskoj razini nazočilo više od 40 zemalja, uključujući predsjednicu Europske komisije Ursulu Von der Leyen, koja je potom potpisala deklaraciju s Luganskim načelima za obnovu Ukrajine, slažući se s potrebom za opsežnim reformama za modernizaciju zemlje.

U kratkom govoru u Luganu nadbiskup Wachowski izrazio je nadu Svete Stolice da će rat što prije doći kraju te da bi zajednički napori međunarodne zajednice mogli dovesti do svladavanja ozbiljne humanitarne krize i obnove materijalnog i duhovnog tkiva društva, postavši tako snažan znak nade za ukrajinski narod.