Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica pozvala zavjetovane osobe na sudjelovanje u sinodi

Vatikan (IKA)

U pismu svim samostanima u svijetu objavljenom 28. kolovoza generalni tajnik Biskupske sinode kardinal Mario Grech istaknuo je važan prilog koji bi razmatranju sinodalnosti mogli dati upravo članovi kontemplativnih zajednica, prenosi Vatican News.

Oni su naime na više načina „stručnjaci” za funkcionirajući sinodalni suživot, istaknuo je kardinal Grech. Pozvao je redovnike i redovnice da danonoćno mole za uspjeh sinode jer će bez molitve „sva nastojanja biti uzalud”.

Trogodišnji sinodalni hod pod geslom „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“ koji počinje u listopadu, podijeljen je na dijecezanski, kontinentalni, univerzalni dio. Nakon slušanja, savjetovanja i razlučivanja u partikularnim Crkvama na svim kontinentima zaključna faza Biskupske sinode održat će se godine 2023. u Rimu.

Papa Franjo sazvao je sinode, savjetodavni gremij koji mu pomaže u vođenju opće Crkve, pet puta: 2014. i 2015. o temi braka i obitelji, godine 2018. o mladima i 2019. o Amazoniji te ovu, 16. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode, za 2022. godinu, no odgođena je zbog pandemije na 2023.