Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveta Stolica traži pravednu regulaciju cjepiva

Vatikan (IKA)

Papinska akademija za život kritizirala je u apelu objavljenom 22. siječnja u Vatikanu „nacionalizam cijepljenja“ te zatražila pristup cjepivu i određivanje cijena na načelu supsidijarnosti, prenosi Vatican News.

S obzirom na međunarodno natjecanje u nabavci cjepiva protiv koronavirusa, Sveta Stolica ponovno je upozorila na potrebu njegove pravedne raspodjele. Ne smije se događati da neke zemlje moraju čekati na cjepivo zbog toga što su bogatije nacije pokupovale velike količine. Stoga Papinska akademija za život poziva vlade, Europsku uniju i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da hitno preciziraju odgovarajuća pravila i počnu ih provoditi.

Katolička Crkva i nedavno je osudila izvjesni „nacionalizam cijepljenja“ s kojim se neke zemlje natječu biti prvima u osiguravanju cjepiva za svoje stanovništvo. Vatikan nadalje traži i reguliranje patentiranja da bi se diljem svijeta omogućio pristup i niska cijena cjepiva. Sam razvoj ali i proizvodnja i isporuka cjepiva trebale bi se realizirati u suradnji i po načelu supsidijarnosti, jer dosad je bilo previše sporova i konkurencije što donosi opasnost još veće nepravde, upozorava se u priopćenju.

Papa Franjo još je na Božić pozvao vlastodršce, poduzeća i međunarodne organizacije na intenzivniju suradnju. Cjepiva mora biti dovoljno za sve, a posebno za najugroženije i najpotrebitije diljem svijeta, poručio je Papa. Također krajem prosinca Papinska akademija za život i posebno ustanovljeno vatikansko etičko povjerenstvo za Covid 19 objavili su i smjernice o praksi cijepljenja.

Država Grada Vatikana na prijelazu godine nakon ankete među svojim djelatnicima naručila je oko 10.000 doza cjepiva, a prošloga tjedna počelo je i cijepljenje; uz djelatnike i njihove obitelji te umirovljenike, nastoje cijepiti i beskućnike.