Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Nikola Tavelić kod svetog Petra na šibenskim Vidicima

Šibenik (IKA)

Posljednja postaja hoda slike sv. Nikole Tavelića u jubilejskoj godini kanonizacije prvoga hrvatskog sveca, prije same proslave jubileja, bila je 14. lipnja u Župi sv. Petra u Šibeniku.

Slika s najstarijim prikazom sv. Nikole Tavelića stigla je u župu na Vidicima u srijedu 10. lipnja, a župnik fra Ivan Penava animirao je raznim katehetskim i liturgijskim sadržajima svoje vjernike.

Središnji događaj bilo je slavlje svete mise, u nedjelju 14. lipnja, koje je predslavio rektor svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić. Fra Ivan je u homiliji opisao životni put sv. Nikole pokazujući na reljefnim prikazima u okviru slike četiri najvažnija mjesta: rodni Šibenik, misionarsko djelovanje u Bosni, mučeničku smrt u Jeruzalemu i kanonizaciju u Rimu. Spomenuo je, također, prema nedjeljnim liturgijskim čitanjima, Nikolinu spremnost da nasljeduje Krista, do kraja.

Program boravka slike završio je zahvalnom svetom misom u 19 sati koju je predslavio župnik fra Ivan Penava. Time je ujedno završen i hod slike sveca po gotovo svim župama Šibenske biskupije, i još nekim župama diljem Hrvatske, koji je započeo 4. listopada 2019.

Slika će biti nošena i u nedjeljnoj procesiji na slavlju pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića.