Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac krizmanicima: Naprijed s molitvom i bratstvom!

Vatikan (IKA)

Papa Franjo pozdravio je u subotu 21. svibnja skupinu krizmanika i kandidata za primanje sakramenta svete potvrde iz talijanske Genove koji su na hodočašću u Rim, objavio je Vatican News.

„Velika vam hvala za ovaj posjet. Ispričavam se na kašnjenju, zbog mene ste čekali 35 minuta, oprostite, ali hvala vam za posjet. Čuo sam buku, no nisam dovršio stvari koje je trebalo prije obaviti, malo u žurbi. Hvala!“, pozdravio je Papa na početku skupinu od približno tisuću krizmanika i kandidata za primanje potvrde okupljenih na Trgu svete Marte.

Krizma nas priprema da postanemo dobri ljudi

Dignite ruku vi koji ste primili potvrdu, pozvao je Sveti Otac, dodajući, pomalo u šaljivome tonu: „Ah, dobro da su otišli.“ Naime, kako je objasnio, kažu da je krizma sakrament oproštaja, jer osoba čim dobije potvrdu, više se ne vraća u crkvu. Je li to istina – upitao je Papa. Mladi su jednoglasno odgovorili: Ne.

Velika je stvar ostati, rekao je Sveti Otac. Jer snagom potvrde idemo naprijed, idemo naprijed ne samo u Crkvi, nego i u vlastitom životu, svatko od nas, jer nas krizma priprema da postanemo dobri ljudi, dobri građani, dobri kršćani.

Čuvati dar

Papa je mladima istaknuo riječ „čuvati“, jer kako je objasnio, krizma je dar koji moramo čuvati, paziti. Ne smijemo dar staviti u ladicu, već ga čuvati u srcu. A kako se čuva? Prije svega molitvom – istaknuo je – moleći Gospodina da nam da snagu da idemo naprijed, da zadržimo tu snagu Duha Svetoga koju smo svi primili. Uvijek molite – potaknuo je Papa – jer je Gospodin rekao da tko ište, prima. Moramo moliti i inzistirati da vas Gospodin sasluša i da vam da snagu da nastavite dalje.

Svi smo mi Crkva

Sveti Otac istaknuo je i međusobno prijateljstvo. Mi u Crkvi nismo sami Crkva – ja i Bog – nego smo svi mi u zajednici. To prekrasno putovanje koje radite, to je jedna stvar koja će vam pomoći da idete naprijed. Hrabro i naprijed, odnosno molitva i zajedništvo, život u zajednici. Papa je tomu dodao i važnost velikodušnosti davanja sebe te stalnog pomaganja drugima i življenja u zajednici.

Na kraju je pozvao mlade da zajedno izmole „Zdravo Marijo“ te im je poručio da ne zaborave svoje putovanje u Rim – zajedništvo, bratstvo, prijateljstvo. Naprijed s prijateljstvom, naprijed kao braća i sestre, kao dobri prijatelji – poručio im je, prenosi Vatican News.