Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetište sv. Šime pohodila zajednica „Sv. Filip Neri“

Zadar (IKA)

Hodočasnici zajednice „Sv. Filip Neri“ iz Splita predvođeni prof. dr. don Josipom Mužićem hodočastili su u zadarsko Svetište sv. Šime, izvijestili su u subotu 15. lipnja iz Svetišta.

Brojni hodočasnici, djeca i roditelji pohodili su svetište tražeći zagovor i blagoslov sv. Šimuna proroka i pravednika. Misu u svetištu s brojnim osobama s invaliditetom predvodio je don Josip Mužić.

U prigodnoj propovijedi don Josip je potaknuo vjernike da žive Otajstvo Božje prisutnosti i dar koji im je darovan da u svojoj zemlji imaju tijelo starca Šimuna. „Čovjek današnjice mora biti svjestan da njegovi postupci određuju njegovo vječno spasenje ili propast te da stvari uvijek moramo nazvati svojim imenom. Istina se uvijek mora nazvati svojim imenom. Iako smo slabi, moramo računati na Božju milost. U našem narodu se nalazi tijelo Šimuna Bogonosca te je ta činjenica jedinstvena u svijetu. To je jedina osoba na svijetu koja je primila Isusa na ruke. To tijelo je velika milost za sve hodočasnike, osobito za kršćane koji su oduvijek štovali ostatke svetaca koji su se proslavili vlastitim životom“, rekao je.

Don Josip je naglasio da su tijela svetaca već predokus onoga što ćemo doživjeti u raju. Naglasio je i potaknuo na svijest da postoje svetci koji su i naši suvremenici i da je Bog onaj koji poziva na svetost koja je ujedno Božji poziv na velike stvari za svakoga čovjeka.

Na koncu mise sve prisutne je pozdravio čuvar svetišta don Damir Šehić koji je zahvalio svim hodočasnicima, a osobito roditeljima koji su dopratili svoju djecu pred sveto tijelo starca Šimuna. Don Damir je rekao da je to mjesto molitve i uslišanja i da su svi pozvani moliti kako bi ih Gospodin čuo i uslišao. „Lijepo je vidjeti brigu i ljubav vaše zajednice sv. Filipa Nerija koja brine o potrebitima i koja se zalaže ne samo za njihove tjelesne potrebe već i za one duhovne“, naglasio je. Tome u prilog govori činjenica da su svi hodočasnici, pa i oni koji su nepokretni, mogli uz pomoć volontera obići tijelo sv. Šime.

Zajednica u svojoj karizmi njeguje posebnu brigu za osobe s invaliditetom o kojima skrbi te im pomaže u raznim aktivnostima svakodnevnice, ali i u posebnim prigodama organizira hodočašća.