Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova proslavljena u filijali Gromačnik

Gromačnik (IKA)

Svetkovinu Duhova (Pedesetnice), rođendan žive Kristove Crkve, proslavili su 31. svibnja vjernici u Gromačniku, nadomak Slavonskog Broda. Svečano euharistijsko slavlje ispred filijalne crkve Duha Svetoga predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić u zajedništvu s vlč. Frokom Zefiqom, župnikom Župe Krista Kralja (Brodski Varoš), kojoj pripada ova filijala.

„S dubokim sam osjećajem u svoj svećenički život ponio prizor Kristova križa koji i danas stoji ispred crkve Duha Svetoga ovdje u Gromačniku. O tome sam znao često i novinarima koji me pitaju o sadržaju naše kršćanske vjere govoriti: ima jedan križ u Gromačniku, a ispod križa napisane riječi ispovijedi vjere apostola Tome: ‘Gospodin moj i Bog moj’. Podsjete me svaki put te riječi na one temeljne događaje našega spasenja, koji nam kažu da smo svi otkupljeni Kristovom žrtvom na križu i njegovom krvlju. Podsjete me i na susret s uskrslim Isusom u krilu zajednice apostola na čijem se zajedništvu i svjedočanstvu utemeljuje i Kristova Crkva, a upravo taj susret označen je duhovskim darom: Uskrsli Isus jedanaestorici svojih apostola, tada još žalosnima zbog njegove smrti i nesigurnima za budućnost kojoj su se nadali po njemu i s njim, donosi svoje darove: ‘mir vama!’; zatim poslanje: ‘kao što mene posla Otac tako i ja šaljem vas…’ i dahne u njih i kaže im: ‘primite Duha Svetoga’. Eto nam glavnoga sadržaja svetkovine Duhova ili Pedesetnice: dar Duha Svetoga i rođenje zajednice Crkve. I jedno i drugo pripada istini naše vjere u Boga Gospodina, Boga Duha Svetoga i Životvorca i jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu“, istaknuo je biskup Ćurić na početku homilije.

I danas zajednica Crkve nastavlja ostvarivati Kristovo poslanje. No, u ovom vremenu, poručio je biskup Ćurić, „trebamo prepoznavati važnost dvostruke oslonjenosti na istinu koja nam kaže da je Crkva uvijek ponajprije oslonjena na Krista, da je sav navještaj Božje Riječi usredotočen na Isusovu radosnu vijest i na njegov poziv“. U tom navještaju „otkrivamo snagu Isusovog djelovanja, a to djelovanje je sada zajamčeno darom i snagom Duha Svetoga. Drugo, Isus se oslanja na svoje učenike u ostvarenju djela spasenja, a to znači da se oslanja i na svakog od nas. No, neće nam se pružiti nikakva druga snaga osim one iz koje zapravo sve izvire i prema kojoj sve smjera, a to je naše trajno zajedništvo s Kristom“, naglasio je mons. Ćurić, upućujući na Duha Svetoga kao jedini izvor tog zajedništva s Isusom. „Bez Duha Svetoga Bog je daleko. Bez Duha Svetoga Krist je magloviti mit drevne prošlosti, bez Duha Svetoga i Biblija je mrtva riječ, bez Duha Svetoga i Crkva je samo jedna od tolikih ljudskih organizacija. No, s Duhom Svetim Bog je blizu, Krist je živ i djelotvoran među nama“, posvijestio je biskup.

Okupljenima je pročitao što su o Duhu Svetome pisali i podučavali sveti župnik arški Ivan Maria Vianney, koji je kanoniziran upravo na datum 31. svibnja 1925., ali i jedan od suvremenih hrvatskih teologa fra Tomislav Šagi Bunić. Citirao je i riječi pape Franje koji kaže kako je ‘Duh onaj koji nas uskrsava iz naših ograničenosti, iz naše smrtnosti, jer je mnogo obamrlog tkiva u našem životu i na našoj duši (…). Zato nam je otvoriti se Duhu Svetom, da se On nastani u onome o čemu promišljamo, što osjećamo, što planiramo i čemu se nadamo…’.

„Danas želimo ražariti svoju molitvu za snagu Duha Svetoga, koji je potreban u našem životu i vjeri, svakom koraku naše ljubavi i svim našim dobrim djelima, našoj smrti i uskrsnuću, imajući u srcu onu vjeru kakvu je i Toma posvjedočio: Gospodin moj i Bog moj!“, zaključio je biskup Ćurić.

Na misi su pjevali članice i članovi Mješovitog župnoga zbora pod vodstvom orguljašice Ramone Petanović, koji su biskupa dočekali pjesmom ‘Duše Sveti pravi Bože’, svojevrsnom himnom filijalne crkve u Gromačniku.