Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Duhova proslavljena u grkokatoličkoj župi u Jastrebarskom

Jastrebarsko (IKA)

Na Nedjelju Pedesetnice - Silaska Svetoga Duha 9. lipnja apostolski administrator Križevačke eparhije o. Milan Stipić služio je blagdansku liturgiju u župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Jastrebarskom, zajedno sa župnikom o. Marjanom Jeftimovim i đakonom Livijom Marijanom, eparhijskim kancelarom. Tom prigodom je kršten i miropomazan Ivan Gvozdanović, sin Srećka i Maje Gvozdanović.

Kao gosti liturgiji su nazočili mladi članovi Neokatekumenskog puta iz Zagreba koji su otpjevali i nekoliko napjeva.

Ordinarij Stipić u homiliji je istaknuo kako je Sveti Duh životvorac i obnovitelj Crkve, a zelenilo u crkvi simbol je novoga života u Duhu Svetom. Vjernike je potaknuo da budu otvoreni djelovanju Duha Svetoga. Pedesetnica je drugi po važnosti kršćanski blagdan nakon Pashe – Uskrsa i ujedno rođendan Crkve.

Zato su na početku liturgije svi zajedno klečeći zazvali Duha Svetoga pjevajući tropar “Caru nebeski, Tješitelju, Duše istine koji svugdje prebivaš i sve ispunjaš, Riznico dobara i Darovatelju života dođi i nastani se u nama i očisti nas od svake ljage, i spasi, o Dobri, duše naše…”. Poslije službe vjernici su se zadržali na zajedničkom agapeu i druženju.