Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Gospe Fatimske proslavljena na splitskim Škrapama

Split (IKA/TU)

Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja 2024. župnu svetkovinu Gospe Fatimske.

Misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. Pozdravivši okupljene pozvao je na zajedničku molitvu nebeskoj Majci, Gospi Fatimskoj.

U propovijedi je objasnio kako se Marija ukazala djeci upravo zbog čistoće dječje duše, iskrenosti i spontanosti djece koja ne znaju manipulirati izvanrednim događajima. Marija se na raznim mjestima ukazuje vjernicima jer im ju je Isus dao za majku, a majci je stalo do njezine djece – želi im biti blizu, savjetovati ih i dijeliti s njima njihove radosti i patnje. Ona to čini trajno svojom nevidljivom prisutnošću te s vremena na vrijeme svojim ukazanjima želi dodatno ohrabriti svoju djecu – naglasio je nadbiskup.

Potom se osvrnuo na Evanđelje o radosnom susretu Marije i njezine rođakinje Elizabete koja očekuje dijete u dobi kada se tako što ne očekuje.

Zatim se osvrnuo na Gospina ukazanja u Fatimi s naglaskom na citat koji s. Lucija opisuje u pismu kardinalu Caffarru: „Odlučujuća bitka između Gospodina i sotonina carstva vodit će se na polju braka i obitelji. Ne dajte se nimalo zastrašiti jer će svi koji djeluju u prilog svetosti braka i obitelji uvijek nailaziti na protivljenja. Napadat će ih se svim mogućim sredstvima zato što je ishod toga sraza odlučujući.“ Upravo zato potrebno je čuvati svetost obitelji po uzoru na Svetu Nazaretsku obitelj – zaključio je mons. Križić. Potom je uputio molitvu Mariji da svojom Majčinskom pomoći štiti obitelji i ne dopusti da zlo pobjedi u životu hrvatskoga naroda i Crkve.

Misu su suslavili župni upravitelj don Ivan Zovko, pastoralni suradnik don Mijo Šurlin, salezijanski provincijal don Milan Ivančević, nadbiskupov tajnik don Renato Pudar, župnikom Župe Svetoga Spasa na Mejašima don Hrvoje Dragun te župnik Župe sv. Marka u Makarskoj don Jure Lovrinčević.

Prije završetka slavlja, don Ivan Zovko zahvalio je nadbiskupu za predvođenje slavlja. Također mu je predstavio župu i njen život. Posebno je zahvalio časnim sestrama koje godinama svoju kapelicu u Samostanu sv. Katarine stavljaju na raspolaganje za potrebe župe, jer župna crkva još nije izgrađena. U kapelici, iz koje su za proslavu uklonjene klupe da bi moglo stati što više vjernika, mise se slave 57 godina.

„I dok naš san o župnoj crkvi ne jenjava, u tome prepoznajemo volju Božju i Njegove planove koji su puno puta različiti od naših, a na kraju vidimo i bolji. Tijekom dugog niza godina ovdje u ovom samostanu i sami smo stostruko primili, osobito naša djeca i mladi koji su se odgojili uz svećenike i časne sestre“, zaključio je don Ivan.

U ime župne zajednice, simboličan poklon ocu nadbiskupu i njegovom tajniku uručili su ministranti. Pjevanje tijekom mise animirao je župni zbor pod ravnanjem s. Pavle Negovec.

Na kraju mise, nadbiskup Križić je pred likom Gospe Fatimske izmolio posvetnu molitvu. Upalio je svijeću na Uskrsnoj svijeći i svjetlo Kristovo proslijedio vjernicima koji su se potom uputili za kipom Gospe Fatimske u procesiju ulicama Škrapa.

Pjevalo se i molilo s upaljenim svijećama u rukama. Na kraju je nadbiskup s terase uputio završnu riječ i udijelio svoj očinski blagoslov.

Župljani su se za proslavu svetkovine svoje zaštitnice pripremali trodnevicom koju su predvodili don Roko Kaštelan i don Ivan Šesto. Drugog dana održana je monodrama Pere Eranovića „Bio sam tamo“. Trećeg dana je prigodom Majčinog dana župni dječji zbor „Biseri“ održao koncert posvećen svim majkama.