Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Marije Bogorodice u splitskoj katedrali

Split (IKA)

Na Novu godinu 1. siječnja, kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice i obilježava Svjetski dan mira, svečano euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Dujma predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić, don Marko Ćubelić, don Ante Mateljan i don Ivo Bezina. Misno slavlje je posluživanjem oltarskog stola obogatio đakon don Nikola Šakić.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na odnos Majke Marije prema događajima iz Isusova života, nadbiskup Barišić je naglasio kako je „Marija vjerno pratila Krista kroz sve faze njegova života“. „U punini vremena Bog nam šalje svoga Sina koji nas svojim licem obasjava. Krist nije ostao na distanci, nego je uzeo naše ljudsko lice kako bi osvijetlio našu unutrašnjost. Najbolji odgovor na čin te Spasiteljeve ljubavi vidljiv je u životu Marije Bogorodice. Događaj Kristova dolaska za nju je postao svakodnevni izvor života. Mi, njezina duhovna djeca, po uzoru na nju trebamo otvoriti svoje srce tom Kristovu svjetlu kako bi bilo vidljivo i na našim licima i u našim odnosima. Tako ćemo oblikovati našu svakodnevicu radošću Njegova dolaska“, ustvrdio je.

Pojasnio je i kako s Kristovim dolaskom na ovaj svijet ljudsko vrijeme više nije kaotično i izgubljeno, dodavši kako je „On orijentir, središte i smisao vremena“. „Pogrešno je vrijeme dijeliti na prije i poslije Krista jer je cjelokupna povijest – povijest odnosa s Njim. Emanuel – Bog s nama daruje smisao i prošloj, i sadašnjoj i budućoj dimenziji vremena“, rekao je, kazavši kako je u konkretnom vremenu Gospodin učinio velika i čudesna djela koja smo mi pozvani prepoznati u našem osobnom životu. „Zarobljeni smo s brojnim stvarima. Ovisnici smo koji su često svedeni na objekte, a nažalost u ljudskoj slabosti i druge svodimo na objekte naših želja. To je život u ropstvu. Krist dolazi kako bi nas oslobodio od takvog duhovnog siromaštva darujući nam dostojanstvo svojih sinova i kćeri“, konstatirao je.

Govoreći o poruci koju je papa Franjo uputio u povodu 53. svjetskog dana mira, mons. Barišić je istaknuo kako „bez Isusa Krista nema dugotrajnog mira“.

Euharistijsko slavlje završeno je himnom „O dođi, Stvorče“, a misu je pjevanjem animirao katedralni zbor sv. Dujma pod ravnanjem mo don Šime Marovića uz orguljašku pratnju mo don Ivana Urlića.