Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Presvetog Srca Isusova proslavljena u istoimenoj kapelici u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku

Zagreb (IKA)

Retfalačka Župa Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku 24. lipnja 2022. svečano je proslavila svetkovinu Presvetoga Srca Isusova uz istoimenu zavjetnu kapelicu podignutu 1936. godine u liporedu uz raskrižje Psunjske i Čvrsničke ulice.

Svečanu pjevanu misu predvodio je retfalački župni vikar Krešimir Iljazović. Uvodeći u misno slavlje vlč. Iljazović kazao je: „Došli smo Isusovu Srcu iskazati najdublje štovanje, staviti u njegovo Srce sve nas, naše obitelji i nama drage osobe; moliti njegovu zaštitu i blagoslov da njegovo milosrđe bude izliveno na svakoga od nas, naše obitelji i našu župnu zajednicu. Dok stojimo pred njegovim otvorenim Srcem, shvaćamo da je ono izvor nepresušne milosti tako nam’ potrebne jer slabi smo i grješni i molimo milosrđe.“

U propovijedi je vlč. Iljazović naglasio kako nam blagdan Presvetoga Srca Isusova na poseban način stavlja na srce izgrađivati dublji i bolji odnos s Bogom i sa svojim bližnjima jer „cilj našega života je suobličavati se Srcu Isusovu i davati se za druge. Današnji blagdan, slavlje Presvetog Srca Isusova, nema ničeg zajedničkog s romantičarskim. Slavimo danas blagdan Probodenoga Srca Isusova koje je na Veliki Petak izlilo mnogo milosti i blagoslova na nas. Čitajući Sveto pismo, svaka stranica, od prve do zadnje, ispisana je Božjom ljubavlju prema čovjeku. ‘Bog stvori čovjeka i vidje da je dobro’ (Post); ‘Ljubavlju vječnom ljubim te’, kaže Bog svome narodu po proroku Hošei. U Isusu Kristu ta Božja ljubav dobiva ljudski oblik. Isus Krist je iz ljubavi prema čovjeku došao na svijet. Danas slavimo vrhunac te ljubavi. Probodeno srce za svakoga čovjeka. Nije slučajno da ovaj blagdan slavimo u petak – dan Isusove smrti, kada mu je iz probodena srca izišao dar i blagoslov za Crkvu. ‘U Presvetome je Srcu simbol i izvanredna slika beskonačne ljubavi Kristove, koja nas potiče da uzvraćamo ljubav’, zapisao je sv. papa Pio XII. Mi danas, nakon 2000 godina, kao da na to zaboravljamo. Sve u životu postalo nam je rutinirano, sve po propisima. Dosta često svijet nam kroji život. Dosta često drugi kreiraju mišljenje koje imamo o sebi i svijetu. Svjesno ili ne, upravo takav život i svijet udaljava nas od cilja, udaljava od Boga! Cilj koji nam svijet stavlja: napredak, bogatstvo i materijalno blagostanje, udaljava nas od nas samih. Zaboravljamo na sebe, svoj odnos s Bogom, sa svojom obitelju i bližnjima. Koliko obitelji danas živi razdvojeno! A koliko smo mi bliski i u kakvom smo odnosu s članovima svojih obitelji, prijateljima i bližnjima? Jurimo li samo za materijalnim blagostanjem, za onim što je ovozemaljsko ili se trudimo raditi na istinskom odnosu s Bogom i svojim bližnjima? … Moramo ponovno otkriti Božje lice, moramo se ponovno susresti s Bogom. Jedino povratak križu kao kriteriju istinske i prave ljubavi, istinske i prave duhovnosti. Križ je prikaz istinske ljubavi. Na križu Krist daje potpuno sebe i očekuje od nas da u našim križevima ustrajemo i dajemo sebe u potpunosti”, razložio je propovjednik te zaključio: “Danas Bog poklanja sebe, svoje probodeno srce, kao zalog povratka neprolaznim vrjednotama. Ova svetkovina je najuže povezana s pashalnim misterijem. Iz probodenog Srca izviru sakramenti Crkve. Presveto Srce’ Isusovo poziva nas na aktivnost, na aktivizam, davanje cijeloga/cijele sebe! Znači, ne zadržavati se i hvatati za neke svoje interese, ambicije i želje. Sv. Franjo zapisao je na jednom mjestu svojim učenicima: ‘Ne samo za sebe živjeti, već se drugima razdavati. Biti od koristi svijetu’. Molimo Gospodina da možemo dati sebe u potpunosti za druge!”

U duhu tradicije najstarijih župljana svetkovanju je prethodila trodnevna duhovna priprava molitvom uz kapelicu, a slavlje je otvoreno jutarnjom misom u crkvi te nastavljeno predvečernjim okupljanjem vjernika kod kapelice gdje je pobožnost Presvetom Srcu Isusovu predmolila župna skupina „Živa krunica“, dok je istovremeno išla procesija (Čvrsničkom ulicom do kapelice) najmlađih župljana i članova njihovih obitelji. Predškolci su pratili ručno izrađen stijeg s likom Presvetoga Srca Isusova koji je nosila Anja Nenadović, a maleni su hodočasnici hodeći na misu pjevali duhovne pjesme uz gitarsku pratnju Anamarije Reba, ministrantice i volonterke Zajednice Vjera i Svjetlo – Plamen Ljubavi.
„Pozdraviti svatko želi Isusa danas u kapeli. Molit će se kod Njega za svoje drage, a ti Isuse sve blagoslovi, daj svima mira, radosti i snage! Ručice moje male prekrižiti se znaju, tako pozdrav svom prijatelju Isusu daju. Cvjetić sam mali koji tebe, Bože, hvali! Želimo Ti Isuse svi blizu biti, ljubav tvoga Presvetoga Srca osjetiti. Blagoslov neka dobije svatko od nas i sluša u životu uvijek tvoj glas… U svijetu sve se nešto čudno zbiva; prvo pandemija pa sad rat ne daju ljudima mira. Ja ću Isuse tvoj vojnik biti koji će se molitvom boriti: da grijeh zaobiđe dušu svaku i da čuvaš mamu, tatu, djeda i baku. Moli se i ti – tako ćemo s Isusom pobijediti svi!“, poručila su djeca recitalom, uoči mise. Najmlađi su položili cvijeće uz kapelicu te na početku mise izveli prigodni recital s tekstom župljanke Blanke Kundakčić koja je djecu pripravila za slavljenički nastup.
Liturgijskim pjevanjem Mješovitog župnog zbora ravnao je Ivan Bošnjak uz pratnju Antuna Ivankovića na klavijaturama, dok je slavljenički prostor sa sjenicom i vanjskim oltarom uredila obitelj Katice i pok. Stjepana Đukića, nastavljajući s nekolicinom župljana višedesetljetnu tradiciju priprave i gostoprimstva.