Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Ane proslavljena na Gornjoj Vežici

Rijeka (IKA)

Župna zajednica na riječkoj Gornjoj Vežici u srijedu 26. srpnja proslavila je svetkovinu svoje nebeske zaštitnice, svete Ane.

Svečanu misu predslavio je župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima Florijan Kvetek. Suslavili su domaći župnik Marko Gregić, svećenici Trsatskoga dekanata i ostali gostujući svećenici Riječke nadbiskupije.

Vlč. Kvetek u propovijedi je naglasio da Otac uvijek iznova želi uspostaviti zajedništvo i jedinstvo između svoje ljubljene djece. „Ma što Otac milosrđa, Otac ljubavi čini sve to vrijeme, nego ponovno želi uspostaviti ono zajedništvo i ono jedinstvo svoje ljubljene djece koju je tako i toliko volio, koju i danas neprestano grli rukama svoga raspetog Sina. Sve je činio da bi taj ponor koji je nastao razdvajanjem, povezao, premostio i onda, premošćuje ga na samo Bogu svojstven način – premošćuje ga čovjekom – onom koja je bila spremna istupiti u svojoj poniznosti kada je pozvana i reći: ‚Evo službenice Gospodnje. Evo, sve ono što sam naučila u svojoj obitelji, u zajedništvu s roditeljima Joakimom i Anom, ne želim da propadne, ne želim da nestane, želim Gospodine da se poslužiš sa mnom.‘“

Također, istaknuo je da je Bog izabrao obitelj jer ima povjerenje u čovjeka, da bude početak poveznice razdvojenosti neba i zemlje. Bog je želio sam postati čovjek, sam ući u ljudsku obitelj i pokazati da, unatoč svim promašajima od Adama i Eve, čovjek i dalje ostaje Njegovo ljubljeno dijete, Njegov ljubljeni sin i Njegova ljubljena kći, kazao je propovjednik.

„Upravo ulaskom u ljudsku obitelj, a potom i sakramentalnošću ženidbe, Bog pokazuje koliko mu je ta stvarnost sveta, koliko je ona otajstvena, koliko je ne samo ženidba kao sakrament, nego i sama obitelj, na neki način sakramentalna stvarnost, kada Bog sam izabire živjeti u obitelji.“

To je poticaj svima nama da promišljamo o obiteljskom i bračnom životu. Sveta Ana, majka Blažene Djevice Marije, uz ostale, zaštitnica je i pomoćnica nerotkinja, pomoćnica u teškim porodima, zaštitnica udovica i neudanih djevojaka. Zaštitnica je mnogima koji su svoju djecu izložili Kristovoj životnoj stazi, ali i onima koji ne znaju kako svoje dijete dovesti ponovno Kristovom stolu. Zato je i danas svaka obitelj pozvana zagledati se, ne samo u svetu Anu, nego u sve obitelji, one obitelji koje su u korijenu našega života, naše bake i djedove, pradjedove i pramajke, koji namriješe i neprestano prihvaćajući Božju riječ ponavljaju: „Blago vašim očima što vide ono što su mnogi željeli vidjeti“, svima nama koji unatoč olujama života ostajemo uz Krista – kazao je vlč. Kvetek.

Vjernike je potaknuo na propitivanje o položaju koji Bog i molitva imaju u njihovim obiteljima. „Je li Evanđelje obiteljska knjiga? Jesu li obitelji po zajedničkoj molitvi otvorene Duhu Svetom da znaju od njega čuti i prepoznati njegov glas i nastaviti u onom smjeru koji nikada ne vodi u beznađe i besmisao? Je li danas nedjelja dan Gospodnji gdje se čovjek u Euharistiji hrani kruhom nebeskim da bi nahranjen tom hranom, doista i on mogao postati kruh koji se lomi. Svaka je obitelj pozvana biti odsjaj slave Božje. Ono mjesto i onaj prostor koji će, po zagovoru sv. Ane, 21. stoljeće činiti stoljeće sigurnosti, nade, jasnoće, životnoga puta.“

Kršćanska obitelj, iako danas lomljena od mnogo čimbenika u svijetu, ostaje ojačana jer nije proizišla iz tekovina ovoga svijeta, nego iz same Božje ljubavi i samoga Božjeg srca, poručio je propovjednik te upozorio na prilagođavanje obitelji materijalizmu i hedonizmu.

Smije li roditelj sebi dopustiti gledati propast vlastitog djeteta pod krinkom nekog napretka? Dijete koje ne raste u obitelji koja moli, kojoj je otajstvo euharistije temeljna životna snaga, dijete koje raste u obitelji u kojoj je riječ Božja tek sporadična, a riječ koja je rušilačka – stvarna, može li to dijete živjeti u radosti, u blagoslovu i punini? Nemali broj roditelja gleda propast vlastitog djeteta i pušta ga da ide putem beznađa. Zato vas danas ponizno molim, vratimo molitvu u obitelj! Molitvom ćemo vratiti radost, poštovanje i svetost u obitelj – poručio je predslavitelj.

Na misi je blagoslovljen vitraž svete Ane, kao i novo svetohranište. Na kraju slavlja, župnik je zahvalio svima koji su svojim doprinosom sudjelovali u organizaciji proslave župnoga blagdana.