Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Eustahija proslavljena u Dobroti

Dobrota (IKA)

Svetkovina sv. Eustahija svečano je proslavljena u nedjelju 26. rujna 2021. u njemu posvećenoj župnoj crkvi u Dobroti kraj Kotora

Po običaju, župa sv. Eustahija slavi svog nebeskog zaštitnika vanjskom proslavom u prvu nedjelju nakon blagdana sv. Mateja kojemu je posvećena susjedna župna crkva.

Svečanu misu predslavio je kotorski biskup Ivan Štironja.

U homiliji je istaknuo da je darivanje života, koje je u središtu evanđeoskog odlomka (Iv 12,24), napose prepoznatljivo u životu i mučeništvu sv. Eustahija, koji je između vjernosti Bogu i caru Hadrijanu koji je tražio odreknuće od kršćanske vjere, izabrao Boga zbog čega je morao podnijeti mučeništvo zajedno sa svojom obitelji.

„Sv. Eustahije je primjer vjernosti Bogu. Mogao se spasiti bez imalo problema. Samo da je pred carem odglumio nevjernika postao bi slavan, jer je i sam bio jako zaslužan za pobjedu koju je car htio proslaviti. Možda bi ga car Hadrijan proglasio i junakom. No, ostao je vjeran Bogu i krsnim obećanjima. Nije žrtvovao poganskim božanstvima. Zato je postao mučenik, junak svete Crkve koja ga spominje i časti jer je pobijedio vjernošću, ostao je vjeran Bogu, Isusu čiji je križ slijedio do kraja“, kazao je biskup.

Naglasio da je to primjer i putokaz u nebo u svakodnevnici. „I mi se svakodnevno nalazimo pred kušnjom: javno priznati svoju katoličku vjeru ili odglumiti neku vrstu vjernika. U svijetu u kojemu živimo lakše je odglumiti nekoga rubnog kršćanina nego ostati do kraja vjeran svojoj katoličkoj Crkvi. Kad molimo Ispovijest vjere onda kažemo da vjerujemo u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. To je vjera naša i nismo nikakvi fundamentalisti ili zatucani konzervativci ako tako molimo i živimo, ako tako vjerujemo. To može nekomu smetati, to je njegov problem. No, nama mora biti i ostati opredjeljenje i konačno ponos.“

Kotorski biskup propovijed je završio ohrabrujućim poticajem na odvažno življenje vjere u hrabrosti koja proizlazi iz Kristove prisutnosti.

Misu su suslavili župnik Pavao Medač i svećenici Kotorske biskupije.

Župnik Medač zahvalio je na kraju slavlja biskupu Štironji na upućenoj riječi i čestitao svetkovinu. Pjevanje su predvodile sestre franjevke, pod ravnanjem s. Leonarde Ramaj.