Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Franje proslavljena u Zavalju

Zavalje (IKA )

U jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju susjedne BiH Zavalju u subotu 6. listopada proslavljena je svetkovina nebeskog zaštitnika, sv. Franje Asiškog.

Misu je predslavio župnik Udbine i Podlapače i čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te udbinski dekan vlč. Josip Šimatović u suslavlju mjesnog župnika Dina Rupčića i više svećenika susjednih župa kao i župe Sv. Antuna u Bihaću fra Bone Tomića. Na misi su uz brojne hodočasnike nazočili i domaći vjernici u narodnim nošnjama koji su prije mise nosili kip sv. Franje u ophodu oko crkve.

O životu sv. Franje mnogo smo puta čuli da je živio u poniznosti i siromaštvu što je poprimalo radikalne oblike, rekao je vlč. Šimatović u homiliji. Sveti je Franjo čudo Božje doživljavao radikalno a sam pojam radikalnosti danas poprima sasvim drukčija obilježja. U lažnoj demokraciji radikalne mjere se koriste da bi se vratili u normalno stanje, no to je sve obmana jer nas time stalno pokušavaju prilagođavati. Pa tako danas i vjerski radikalizam svrstavaju u terorizam, iako je tolerancija dobra ali ne uvijek. Čim spomenemo da živimo svoju vjeru, odmah nas optužuju. Vlč. Šimatović zatim je naveo niz primjera koliko smo kao vjernici slabi, protivimo se da nam djeca idu za svećenike, zadovoljavamo se jednim djetetom, te nam je u konačnici potreban radikalni zaokret da budemo revni svjedoci kao i sv. Franjo. Želeći biti moderni popuštamo standardima svijeta. Zapitajmo se trebamo li ići u misije, dio dohotka davati potrebitima, čitati Bibliju svaki dan, ići češće u crkvu. Probudimo u sebi želju da učinimo dobro Bogu kao što je to činio sv. Franjo. On nije bio nadnaravno sposoban, već je nadnaravno bio posvećen Bogu, zaključio je propovjednik.

Ključne riječi:
sv. Franjo Zavalje