Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Jeronima proslavljena u Herceg Novom

Herceg Novi (IKA)

Svetkovina sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika župe i grada Herceg Novog, proslavljena je u srijedu, 30. rujna. U propisanom broju vjernici su imali priliku sudjelovati na dvije mise, izvijestila je Kotorska biskupija na svojim mrežnim stranicama.

Prijepodnevnu misu predvodio je don Željko Pasković, župni upravitelj u Prčnju i Stolivu koji je u homiliji govorio o neizmjernom značenju sv. Jeronima u prevođenju i tumačenju Božje riječi: „Čitajmo Sveto pismo kako bismo upoznali Kristove riječi i nauk. Kada ih upoznamo onda ih možemo i zavoljeti, a kada ih zavolimo tek tada krenimo svjedočiti i naviještati naše kršćansko zvanje”.

Svečanu večernju misu slavio je upravitelj Kotorske biskupije mons. Rrok Gjonlleshaj uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Na 1600. obljetnicu smrti sv. Jeronima, mons. Gjonlleshaj je istaknuo: „Ovaj žustri Dalmatinac živio je u vrlo nemirnom i kritičnom razdoblju crkvene povijesti, nakon trijumfa kršćanstva u Konstantinovo vrijeme. Tada su se na pozornici pojavili razni profili ljudi: uvjereni kršćani, kao i oni koji su to bili ˈiz običajaˈ; iskreni intelektualci kao i oni puni častohleplja u čijim je glavama vladala velika pomutnja. Baš kao i danas u ovim našim krajevima. Na svu sreću, poput sv. Jeronima, Crkva je u tom razdoblju iznjedrila ljude iznimnih moralnih i doktrinarnih vrlina koji su znali prepoznati zablude i ukazati na cjelovitost vjere“.

Poslije otpjevane zahvalnice Te Deum (Tebe Boga hvalimo) koja se već više stoljeća pjeva ovog dana kao spomen na 1687. godinu i slavno oslobođenje Herceg Novog od Turaka, vjerni je puk blagoslovljen relikvijom sv. Jeronima.

Po završetku misnog slavlja, župnik don Siniša Jozić je čestitao blagdan župljanima i hodočasnicima, te zahvalio svima koji su darovali svoje vrijeme i trud, te potporu kako bi se u ovogodišnjim okolnostima nebeski zaštitnik župe i grada proslavio na dostojanstven i svečan način.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor sv. Jeronima.