Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Josipa i susret očeva u Vinkovcima

Vinkovci (IKA/TU)

U Župi sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima u ponedjeljak, 20. ožujka svečano je proslavljena svetkovina sv. Josipa.

Četvorica očeva prvopričesnika i krizmanika te župe: Josip Gluvaković, Krunoslav Kopčić, Ivan Rukavina i Josip Karačić, u zajedništvu sa župnikom vlč. Mariom Brkićem predvodili su pobožnost sv. Josipu koju su glazbeno animirale zborašice predvođene s. Rebekom Gačić.

Nakon pobožnosti uslijedilo je misno slavlje. U svojoj homiliji župnik Brkić, iznoseći primjere vjere praoca Abrahama, kralja Davida i sv. Josipa, ohrabrio je prisutne vjernike za prihvaćanje Božje volje koju nije tako jednostavno prepoznati u naizgled teškim i bezizlaznim situacijama. „Josipu se dogodio jedan trenutak koji je bio težak udarac za njegovu muškost i njegovo stvaralaštvo. Bio je to trenutak kada je saznao od Marije da je trudna, a znao je da on u tome nije sudjelovao. Kakvu je bol morao osjetiti čovjek koji je volio tu ženu i s njom namjeravao osnovati obitelj! Jednom muškarcu ipak nije dovoljan samo njegov posao gdje će iskusiti svoju stvaralačku kreativnost. Muškarac se osjeća potpun kada si stvori potomstvo. U tom smislu njegova plodnost dolazi do svoga vrhunca. Imati vlastitu djecu, uvećati vlastiti život, stvoriti zajedništvo obitelji, to je vrhunac muškarčeve stvaralačke moći. Zato je za Josipa ova vijest bila potpuni krah. Žena koju voli izgleda da više ne pripada njemu” – rekao je župnik, nadodavši kako se Božjim uplivom preko anđela u snu, te snagom Josipovog pouzdanja u Boga sve bitno promijenilo.

„Na vlastiti život možemo gledati ljudskim očima i očima vjere. Dok promatramo kako drugi pored nas uspijevaju u životu i sve im ide od ruke, počinjemo biti nezadovoljni vlastitim neuspjehom i gubimo samopouzdanje. To se događa ako uspjeh promatramo samo izvanjski. No, ako pogledamo svoj život iznutra, sigurno ćemo otkriti velika bogatstva za koja ni ne znamo da ih imamo. Svatko je već postigao puno toga. Ako nisi postigao to da si nekome otac, nemoj biti siguran da je to baš tako! Sigurno si već puno puta ostvario očinsku ulogu, a da toga nisi bio svjestan. Možda si nekome nešto rekao što je bio pravi očinski savjet. Možda si nekome pokazao kako se nešto radi, što je bila prava očinska gesta. Možda si nekome pomogao u onome u čemu si dobar i time postao uzor i onaj kome se drugi raduje kada ga susretne” – zaključio je u homiliji vlč. Brkić.

Nakon misnoga slavlja u župnoj dvorani upriličen je susret očeva u opuštenoj atmosferi. U caffe-studijskom ambijentu zajedničkim razgovorom uz osobno svjedočanstvo gostiju: Zlatka Krstina, Antuna Krstina, Dalibora Hegeduša i Zvonimira Borevca iz Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja iz Sarvaša te Josipa Matezovića iz Župe Bezgrešnog Srca Marijina iz Vinkovaca, promišljalo se o ulozi muškarca kao svećenika, proroka i kralja unutar vlastite obitelji ohrabrujući jedni druge na žrtvu ljubavi koju je za sve nas podnio Isus kao glava Crkve, a koju je svojim životom jednako snažno posvjedočio sv. Josip.

Na kraju susreta župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi, organizaciji i realizaciji slavlja svetkovine i susreta očeva.