Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Josipa proslavljena u crkvi sv. Frane u Šibeniku

Šibenik (IKA)

U šibenskoj crkvi sv. Frane (Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića) na svetkovinu sv. Josipa, u petak 19. ožujka, središnju euharistiju predslavio je pročelnik Teološko-pastoralnog instituta u Zadru don Zdenko Dundović.

Don Zdenko na početku homilije rekao je da je sv. Josip predivan lik jer je spona između obećanja Staroga zavjeta i Isusa Krista u kojem su ona ispunjena. Naglasio je da je sv. Josip, izuzev tjelesni, bio Isusov „otac u svakom smislu te riječi“ te „suprug Marijin i zaštitnik i hranitelj Svete obitelji“. Istaknuvši njegovu poslušnost Božjem glasu, potaknuo je vjernike na redovito čitanje Svetoga pisma.

Također je primjerima iz života svetaca poput sv. Terezije Avilske, sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Alojzija Stepinca potaknuo na pobožnost prema zaštitniku Hrvatske i sveopće Crkve.

Među ostalim svečevim krjepostima izdvojio je poniznost te je upravo u tomu sv. Josipa preporučio za uzor u svakodnevnom življenju. Također, osvrnuvši se na Evanđelje dana, rekao je da je „sv. Josip bio čovjek mira. Vrlo smirena osoba. To se vidi po njegovim reakcijama iz ovo malo teksta što nam je ponuđeno.“

Na kraju homilije don Zdenko pozvao je prisutne da mole sv. Josipa da im prosvijetli srce, um i duh da mogu biti pravi kršćani i pravi katolici; da se mogu mijenjati; da ne gledaju što će svijet misliti i što će im govoriti, nego što će u konačnici Bog o njima reći.

Na kraju slavlja pred pokrajnjim baroknim oltarom sv. Josipa iz 1642. godine izmoljena je posvetna molitva sv. Josipu za hrvatski narod, koju je na današnji dan sluga Božji kardinal Franjo Kuharić izmolio u Hrvatskomu nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Uz predslavitelja misu je suslavio gvardijan Samostana sv. Frane i rektor Nacionalnog svetišta fra Ivan Bradarić.

U crkvi sv. Frane u kojoj se njeguje stoljetna tradicija štovanja sv. Josipa, za njegovu svetkovinu pripremalo se trodnevnicom. Prvoga dana misu je predslavio generalni vikar Šibenske biskupije Marinko Mlakić, drugoga dana o. Bradarić, a trećega dana župnik šibenske Župe sv. Petra na Vidicima fra Ivan Penava.

Redovnici Samostana sv. Frane se u Godini sv. Josipa zajedno s vjernicima okupljaju svakog 19. dana u mjesecu na slavlju mise u čast sv. Josipa. Također, svake srijede mole pobožnost sv. Josipu, na što poziva papa Franjo u apostolskom pismu „Patris corde“.

oltar sv. Josipa u crkvi sv. Frane u Šibeniku