Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Leopolda Bogdana Mandića proslavljena u osječkoj župi

Osijek (IKA)

Župa sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku svečano je u petak 12. svibnja proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna obnova. Tijekom obnove izložena je na čašćenje velika relikvija svečeve desne ruke darovane svetištu dalekog 21. lipnja 1979. godine od Padovanskog samostana i postulatora kauze o. Pietra Bernardia OFM Cap. Župa svetoga Leopolda Mandića u gradu Osijeku stoga je i prva župa u svijetu posvećena njemu 2. svibnja 1976. godine, a biskup Ćiril Kos proglašava je svetištem 15. svibnja 1977. godine.
Obilježavajući župnu svetkovinu u prezbiterij je postavljen drveni križ s korpusom kojeg je izradio kipar Petar Jarm prigodom kanonizacije svetoga Leopolda 1983. godine.
Time se označilo 40 godina proglašenja svetim i 20 godina od dolaska svetoga Ivana Pavla II. u grad Osijek i župu svetoga Leopolda Mandića 2003. godine.
Misna slavlja tijekom dana pohodili su brojni hodočasnici, a središnje slavlje predvodio je župnik iz Sarvaša vlč. Nino Perica zajedno sa svećenicima grada Osijeka. Slavlje je animirao župni zbor.
Na kraju slavlja župnik vlč. Tomislav Benaković posjetio je vjernike da je osječko svetište mjesto na kojem se nebo i zemlja spajaju, posebno obilježen prisutnošću svetoga Leopolda po relikviji i pohodu svetoga Ivana Pavla II. koji ga je proglasio svetim prije 40 godina te je i sam boravio i slavio misu u župi prilikom svoga stotog apostolskog putovanja.