Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina sv. Roka u Ogulinu

Ogulin (IKA)

U župi sv. Križa u Ogulinu, u južnom predgrađu Lomostu, 16. kolovoza svečano je proslavljena svetkovina sv. Roka. Sveti Rok stoljećima se štuje u ovom dijelu grada i župe u kojem je sagrađena i crkvica sv. Roka.

Svečanost  je predslavio višegodišnji župni vikar Ogulina, a sadašnji župnik Josipdola i duhovni pomoćnik župe sv. Križa vlč. Petar Šporčić. Suslavili su domaći župnik župe sv. Križa Josip Štefančić, župnik župe bl. A. Stepinca iz Ogulina fra Petar Grubišić, čuvar svetišta Gospe od Čudesa iz Oštarija pop Ante Luketić, fra Mirko Gregov iz franjevačkog samostana u Ogulinu kao i novi župni vikar župe sv. Križa Josip Tomljanović.

Slavlje je tradicionalno započelo molitvom i blagoslovom kod kipa Majke Božje u Lomostu i nastavljeno  procesijom uz nošenje oltarne slike sv. Roka do crkvice svetog Roka gdje je služena misa pred više od stotinu vjernika i hodočasnika iz svih dijelova Ogulina i okolice. U procesiji je sudjelovalo više dobrotvornih društava, domaći DPD Sv. Rok te pripadnici Frankopanske garde, dok je glazbom misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju s. Pankracije Žižić.

“Hodočašće i ljubav su dvije glavne odrednice koje je iza sebe za života ostavio bogati mladić iz francuskog Montepelliera na putu za Rim”, istaknuo je o sv. Roku propovjednik vlč. Šporčić. “Bio je za života odbačen i nije iza sebe ostavio velika djela, slike ili datume. Ipak je on dao poseban dar, otišao je iz sigurnosti svoje zemlje i uputio se u hodočašće u ranjivost i nesigurnost. U životu nije ništa tražio za sebe prema čemu nam je uzor i u 21. stoljeću. Dao je svijetu ljudsko lice za razliku od onih koji svoju sliku nameću drugima. On nas danas upozorava  da razmislimo o sebi i svojim grijesima.”

Kao i sv. Rok, svi smo pozvani ići na izvor nadahnuća uz svu našu ranjivost i ograničenost. I Isus je sa zemlje ponio samo rane, one su naši ukrasni na nebu. Sveti nam Rok poručuje danas da služimo jedni drugima”, zaključio je propovjednik vlč. Šporčić.

Župnik Štefančić je na kraju uručio vlč. Šporčiću sliku sv. Roka kao dar prije odlaska iz Ogulinskog dekanata u kome je pastoralno djelovao 15 godina. Pet godina je djelovao kao župni vikar u Ogulinu (2004-10), a ostalih deset kao župnik Josipdola. Zadnju godinu je djelovao i kao duhovni pomoćnik župe sv. Križa u Ogulinu prije odlaska u nove župe Klanac, Pazarište i Aleksinicu.

Ključne riječi:
Ogulin Rokova sv. Rok