Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina svete Anastazije u Samoboru

Samobor (IKA)

Samoborska župa sv. Anastazije proslavila je nebesku zaštitnicu 15. siječnja slavljem triju misa u župnoj crkvi.

Na jutarnjoj misi i poldanjici misu su uz mjesne svećenike suslavili i svećenici iz Samoborsko-okićkog dekanata. Svečano euharistijsko slavlje u večernjim satima predvodio je preč. Brnako Fresl katedralni župnik Župe svete Terezije Avilske u Bjelovaru, porijeklom iz samoborskog kraja. Uz njega su bili i umirovljeni generalni vikar Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepan Ptiček, nekada i samoborski kapelan, upravitelj samoborskog Grokokatoličkog pastoralnog centra praoca naše vjere Abrahama protojerej stavrofor Mile Vranešić, domaći župnik i dekan Samoborsko-okićkog dekanata, preč.Ivica Cik te samoborski đakon vlč. Ivan Pugar.

„Svaki čovjek želi negdje i nekomu pripadati“, rekao je u propovijedi preč. Fresl. „Sveta Anastazija, ona koju danas imamo pred sobom, vrijedna je i našeg divljenja, ali i nasljedovanja“. Propovjednik je dodao kako je ona odsjaj onoga što Isus govori. „Uspjela je, kao i mnogi drugi sveci mučenici, svoju vjeru sačuvati i pred Gospodina je donijeti te reći “Tebi Isuse pripadam“.

„Svi ti sveci mučenici pokazatelj su nam koliko Bog ljubi čovjeka i koliko čovjek može biti zadivljen Isusom kada mu dopusti da uđe u njegov život“, poručio je.

Propovjednik se osvrnuo i na sveticu koja je titular njegove župe, Tereziju Avilsku, za koju je rekao da nije podnijela mučeništvo, ali je u svoj život utkala živote ljudi koji su, kao sveta Anastazija, bila mučeni jer su izgarali za Isusa. Jednostavno, nadahnula se njihovim životima.

„Zadaća nas kršćana je da bolje upoznamo Boga, da ne ostanemo samo na vjeri priprave za prvu pričest i potvrdu, već da svojim životom, vjeronaukom, redovitim slavljem sakramenata dođemo bliže Gospodinu da mu se povjerimo, da mu kažemo da nam je život nekada i težak, da nosimo u svome tijelu različite boli i bolesti, da na njemu osjećamo i neke slabosti, da nam je duša nekad izranjena zbog nekih međuljudskih odnosa i zbog riječi koje ponekad mogu i puno dublje raniti od onoga što čovjek na tijelu proživljava“, istaknuo je preč. Branko Fresl. „Povjerimo se Bogu i On će nas razumjeti i osnažiti jer On se ne zaustavlja na tome što smo mi slabi. On će nas obdariti svojom milošću, oprostiti nam, riješiti nas tereta koji nas je oslabio, osloboditi nam dušu riječima koje blagoslivlju, koje nisu ogovaranje, laž, kleveta i drugo što vrijeđa drugog čovjeka te nas ojačati toliko puta izrečenim riječima ‘Ne bojte se’“.

„Molimo Gospodina i danas da nam po primjeru svete Anastazije uvijek jasno svijetli, da nam Božja riječ, koja može oraspoložiti čovjekovo srce, toliko sjaji da se nikada ne poželimo odmaknuti od nje i od Njega“, zaključio je svoju propovijed preč. Fresl.

Zahvalne riječi na kraju bogoslužja svima je uputio domaći župnik i dekan preč. Ivica Cik, rekavši kako je to jedan od onih trenutaka koji oživljava našu vjeru i obnavlja naše duhovne snage. Zahvalio je okupljenim članovima raznih udruga, bratovština, društava, organizacija, koji su svečanost uveličali dolaskom u svojim svečanim odorama i u narodnim nošnjama samoborskog kraja, kao i molitvom i pjesmom u misnom slavlju.

Župnik Cik je zahvalu uputio i dječjem zboru Samoborski krijes i mješovitom župnom zboru, njihovim voditeljima i sviračima, čitačima i ministrantima.

Nakon završnog blagoslova mnogi su vjernici iskoristili priliku i uz osobni zagovor se poklonili pred relikvijom svete Anastazije, mučenice.