Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Svih svetih proslavljena u Ogulinu

Ogulin (IKA)

Svetkovina Svih svetih proslavljena je u ponedjeljak 1. studenoga u obje župne crkve kao i u grobljanskim crkvama u Ogulinu.

Misu te molitvu i odrješenje na groblju sv. Jakova kod središnjeg križa za Župu Svetoga Križa predslavio je župnik vlč. Nikola Prša.

„Danas se spominjemo tisuća i tisuća svih svetih koji nisu dopustili da ih zabljesne zlo. Imena im nisu upisana u ljudsku povijest, no zapisana su u Božjem srcu. Molimo danas da i mi budemo njihovi dionici. Svetost nije nešto posebno nenormalno, nisu to samo oni koji levitiraju, čine čudesa. Blaženi su oni koji znaju trpjeti, a Evanđelje o blaženstvima kaže: ‚blaženi ožalošćeni, blaženi progonjeni zbog pravde, blaženi milosrdni, blaženi oni čistog srca, blaženi mirotvorci, oni će se sinovima Božjim zvati i Boga gledati!‘ Divimo se običnim ljudima, našim bakama koje su sveti ljudi. Svatko u svojoj obitelji i susjedstvu treba gledati i tražiti sliku božju i klicu dobrote.  Želimo li doći u Kraljevstvo božje moramo pokušati biti sveti. Naši preci su unatoč kušnjama ostali vjerni Bogu, što nas priječi da se u njih ugledamo“, poručio je vlč. Prša.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Marina Mićunovića.

Nakon mise uslijedila je molitva i odrješenje kod središnjeg križa na groblju sv. Jakova.

Župnik Prša je zatim predslavio misu na groblju sv. Petra, a župni vikar vlč. Bruno Lovaković u filijalnoj crkvi sv. Antuna u Hreljinu Ogulinskom.