Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Tijelova proslavljena u Hrtkovcima

Hrtkovci (IKA/TU)

Svečanim euharistijskim slavljem, u Župi sv. Klementa u Hrtkovcima u srijedu 16. lipnja 2022., proslavljena je svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.

Euharistiju je predslavio domaći župnik vlč. Ivica Živković.

U homiliji je govorio o svetkovini Tijelova:

„Svetkovinu Tijelova ustanovio je 1246. godine papa Urban IV. U Starom Zavjetu Gospodin je hranio izabrani narod na njegovu putovanju u obećanu zemlju manom koja je bila kruh s neba. Iz jedne stijene koja simbolizirala Krista potekla je voda, kojom je Gospodin napojio svoj izabrani narod u pustinji. Još se čudnovatije Gospodin pobrinuo za svoj narod u Novom Zavjetu na našem putovanju prema nebeskoj domovini, dao nam je svoje presveto Tijelo za hranu koja nas jača I posvećuje. Bogočovjek Krist Gospodin prisutan je pod skromnim prilikama kruha čitav sa svojom ljudskom I božanskom naravi. Krist je znao da će se vratiti svom nebeskom Ocu odakle je i došao na svijet. Njegova je ljubav prema ljudima bila toliko velika da nije ljude htio ostaviti same. Znao je da bi njegov odlazak značio smrt za ljudske duše. One bi osjećale duhovnu glad i žeđ, koju ničim na zemlji ne bi mogli utažiti. Zato je Isus času svoga rastanka sa svojim učenicima u dvorani Posljednje večere ustanovio sakrament svete Pričesti. Dao nam je sebe, tj. Svoje presveto Tijelo i svoju presvetu Krv za hranu i piće. Svojim Apostolima je predao istu vlast, da i oni pretvaraju kruh I vino u Tijelo i Krv njegovu. Na taj način je Isus ostao s nama pod prilikama kruha i vina u svetoj Pričesti. Koliko je bogata naša duša dok posjeduje vjeru u Isusovu prisutnost u Presvetom Sakramentu. Bez toga neizmjernog blaga naš život bi bio prazan i pun tame. S pravom nazivamo Presveti Oltarski Sakrament najvećim darom kojim je Bog obdario čovječanstvo i najvećim dokazom Božje ljubavi prema nama. Zato braćo i sestre pristupajmo često Svetoj Pričesti, jer je ona izvor snage, radosti i mira“, poručio je vlč. Živković okupljenim vjernicima.

Nakon euharistijskog slavlja upriličena je tradicionalna procesija do četiri vanjska oltara – četiri sjenice. Samim time upriličen je i blagoslov s Presvetim na sve četiri strane svijeta.

Ključne riječi:
Hrtkovci župa sv. klementa