Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Uzvišenja Svetog Križa proslavljena u Gružu

Dubrovnik (IKA)

Svetkovina Uzvišenja Svetog Križa svečano je proslavljena u nedjelju 19. rujna u Župi i Samostanu Svetog Križa u Gružu u Dubrovniku.

Tijekom dana slavljeno je više misa, a svečanu koncelebriranu misu u samostanskom klaustru predslavio je župnik na Ugljanu i Lukoranu don Marko Dokoza.

Na početku homilije župnik Dokoza dotaknuo se pripjeva psalma koji je otpjevan, a koji glasi: „Ne zaboravite djela Božjih “. U kontekstu izlaska izraelskog naroda iz Egipta opisao je važnu ulogu Mojsija kao posrednika između Boga i ljudi te ustvrdio kako su Izraelci bili zaboravili koja su to djela Božja. „Zaboravili su biti zahvalni, zaboravili su prepoznavati u malim stvarima koje su imali u svojoj svakodnevnici djela Božja. I zato su počeli mrmljati jer nisu bili zadovoljni s onim što im je Bog davao“, rekao je predsjedatelj slavlja.

Kad tako postavimo stvari onda se vrlo brzo možemo zagledati u naš život i zapitati se zbog čega mi to Bogu prigovaramo, jesmo li uistinu Bogu zahvalni za svaki trenutak našega dana, našega  života i možemo li sa zahvalnošću stati pred Gospodina, upitao je propovjednik.

Poručio je da Bog vjernicima i danas želi biti blizu. Izraelce je Bog želio osloboditi od svakodnevne brige da bi oni bili usmjereni na njega, da bi njihovo srce bilo otvoreno za Božju blizinu. To Izraelci nisu prepoznali  i onda se u njihovom srcu rodio prezir prema Bogu, pojasnio je župnik Dokoza. Dodao je da se i to vrlo lako može nama dogoditi. „Ako ne prihvaćamo našu svakodnevnicu, ljude s kojima živimo, vrlo lako se u našem srcu može roditi prigovor u odnosu prema Bogu.“

Osvrćući se na stanje u kojem živimo, propovjednik je ustvrdio da očito nismo shvatili onu temeljnu poruku koju Bog želi dati kroz ovo vrijeme, a to je: Obrati se! Okreni svoje  srce prema Gospodinu, jer upravo Bog kroz ovo vrijeme nama progovara, želi nam biti blizu. „Ne treba nam veće sigurnosti na ovom svijetu osim ove ljubavi koju nam je Bog iskazao u svome sinu, a križ kojeg danas slavimo je neprestani znak te ljubavi kojeg slavimo je znak ljubavi koju je Bog nama iskazao“, naglasio je. Poručio je okupljenima da u njihovim srcima ne smije biti straha jer znaju da je Bog u tolikoj ljubavi prema ljudima učinio nešto nezamislivo, dao im svoga Sina.

Potaknuo je također da zadrže vjeru u Boga i povjerenje jednih u druge. Mnoge životne situacije u našem životu pozivaju nas da se vratimo Gospodinu i da ponovno pokušamo obnoviti odnose i pokloniti povjerenje, pa i onima koji su nas prevarili i povrijedili, kazao je.

Poruka ove svetkovine, kao i poruka cijelog Božjeg zahvata u povijesti ljudskog roda, počinje od one rečenice: „Bog je tako ljubio svijet da je poslao svoga Sina Jedinorođenca da se svijet spasi“, ustvrdio je propovjednik. To je početak naše kršćanske vjere koja se dovršava svaki dan u našem životu gdje trebamo sebi ponavljati: „Ne zaboravite djela Božja“, zaključio je.

S don Markom misu je suslavilo nekoliko svećenika i redovnika, među kojima župnik Župe Svetog Križa fr. Mihovil Žuljević Mikas, župni vikar fr. Anto Gavranović te delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti zbor Župe Svetoga Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić.

Na kraju slavlja, župnik Žuljević Mikas zahvalio je Bogu što se pobrinuo da vrijeme dobro posluži unatoč nepovoljnim vremenskim prognozama, zahvalio je predslavitelju, svećenicima koji su koncelebrirali, župnom zboru, kao i svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji.

Nakon mise uslijedila je tradicionalna procesija s križem i upaljenim svijećama koja je išla gruškom obalom, te blagoslov barki i brodova uz molitvu za pomorce i branitelje na lučkom pristaništu.

Vjernici su se za svetkovinu naslovnika župe duhovno pripravljali trodnevnicom koju je predvodio župni vikar iz Sinja fra Marko Đerek.