Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u Svetištu Gospe od čudesa

Oštarije (IKA)

Središnje slavlje mise na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, 15. kolovoza 2022., u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je župnik u Plaškom i Saborskom don Goran Antunović.

Misa je započela svečanom procesijom uz sudjelovanje brojnih laičkih društava sa zastavama, od stare škole preko jednog od simbola Oštarija – Marmontovog mosta, do zidina nekadašnje velebne katedrale unutar kojih je slavljena misa.

„Dvadeset dana u godini su spomendani Blažene Djevice Marije, što dovoljno govori o njenoj važnosti, a četiri se posebno slave – 1. siječnja, Marija Bogorodica; 25. ožujka, Navještenje Blažene Djevice Marije; 8. prosinca Bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije; te kao najveći blagdan, 15. kolovoza, Uznesenje Blažene Djevice Marije kao najjače otajstvo naše vjere kada ju je Gospod uznio na nebo dušom i tijelom,“ istaknuo je na početku propovijedi don Antunović.

„Marija je žena zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama na glavi joj vijenac od 12 zvijezda. Kao što je Marija došla u posjet Elizabeti i mi smo danas došli Mariji. Marija je Elizabeti donijela Boga a u utrobama je došlo do susreta Ivana i Isusa. To je poziv da i mi u susretu s bližnjima zaigramo našom dušom. Zapitajmo se koliko smo mi božje sredstvo da po nama Krist dolazi drugima. Upravo nas ova svetkovina poziva da budemo božje sredstvo. Teško je povjerovati u uznesenje, no to je otajstvo naše vjere, a mi danas ne slavimo smrt nego život i božje kraljevstvo. U Marijinom ‚Veliča duša moja Gospodina‘ vidi se njena zahvalnost i njena vjera kada Bogu kaže ‚da‘. Ona ima predivne osobine poniznosti i neznatnosti. Što smo ponizniji, to smo Bogu draži,“ zaključio je propovjednik. Pozvao je vjernike da otvore svoje srce poput Marije da kažu Bogu „da“.

Uz predslavitelja Antunovića misu su suslavili domaći župnik i čuvar Svetišta Mario Vazgeč i svećenici iz Ogulinskog dekanata. U slavlju je sudjelovalo nekoliko stotina hodočasnika.

Pjevanje je predvodio župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića uz asistenciju Domagoja Šlata i Mihaela Peca.