Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe proslavljena u svetištu na Krasnu

Krasno (IKA)

Riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić predvodio je misu na svetkovinu Uznesenja BDM 15. kolovoza u središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije Krasnom. Koncelebrirali su mjesni biskup Zdenko Križić, umirovljeni biskup Mile Bogović, čuvar svetišta Stipe Zeba i dvadesetak svećenika Gospićko-senjske biskupije i Riječke metropolije. Na proslavi Velike Gospe sudjelovalo je oko sedam tisuća vjernika, među kojima brojni hodočasnici koji su za susret s Gospom prepješačili i više od 100 kilometara da bi došli u ovo Marijino svetište u srcu Velebita.

„Ovo je posebno svetište na gori, jer je i Isus na gori doživio preobraženje. I nama je ova sveta gora poziv na preobraženje da jače doživimo Boga. Na ovoj gori uz ovo svetište rasla je i vjera i svećeničko zvanje nadbiskupa Devčića“, poručio je na početku biskup Križić. Nadbiskup Devčić rekao je da se Marija tu ukazala više puta prije više stoljeća „te nas je okupljala i upućivala na pravi put“.

 

Nadbiskup Devčić istaknuo je da je Marija najveća u služenju Bogu, raspršuje umišljene i gladne daruje dobrima. Po tome je ona prava revolucionarka, ali uz Boga, a ne protiv njega. Uvijek je na strani malenih i skromnih, i strana joj je svaka umišljenost i oholost. Ona je nova Eva, majka novog potomstva, zaključio je nadbiskup Devčić.

Čuvar svetišta vlč. Zeba zahvalio je gradu Senju koji je pokrio troškove izrade projektne dokumentacije uređenja svetišta, a radovi bi trebali početi iduće godine. Pohvalio je hodočasnike predstavnike Udruge specijalne policije Domovinskog rata Ajkule iz Rijeke koji su devetu godinu u sedam dana prepješačili 250 km po Velebitu, te 15. hodočašće župljana s Viškova kojima su se ovaj puta pridružili i Srdoči i koji su u tri dana prepješačili 120 km. Osim toga hodočastilo se tradicionalno iz Gospića, Otočca, Udbine, Korenice, Brinja, Senja i Otočca. Došla su i dva autobusa s braniteljima iz Zagreba, udruge Tigrova. Na koncu je najavio proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini 14. rujna.

Na misi je pjevao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju s. Cecilije Pleše, a kao solisti su nastupili akademski umjetnici Aljoša i Ivana Tanovitski.