Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Velike Gospe u grkokatoličkom svetištu u Pećnom

Pećno (IKA)

Svetkovina preminuća i uznesenja Presvete Bogorodice svečano je proslavljena 15. kolovoza 2022. u žumberačkom starodrevnom svetištu Uspenija Presvete Bogorodice u Pećnom.

Blagdansku liturgiju predvodio je žumberački biskupski vikar o. Daniel Vranešić, a koncelebrirali su svećenici iz susjednih župa.

Propovijedao je stavrofor o. Mile Vranešić koji je aktualizirao veličinu i značaj Presvete Bogorodice kao žene pune Božje milosti. Naglasio je da je Presveta Bogorodica primjer kako se vjernička duša kroz molitvu, post i obdržavanje Božjih zapovijedi uvećava i biva i danas vrlo aktualna. Preporuke i savjete koje nam svojim primjerom pokazuje i danas Presveta Bogorodica kada Bogu predani donose obilate plodove. Svijetli primjeri naše Nebeske Majke uvijek su aktualni pa i u današnje vrijeme – poručio je.

Župa u Pećnom spominje se 1764 . u vrijeme vladike Vasilija Božičkovića. Župna crkva Uspenija presvete Bogorodice sagrađena je 1824. Ima zvonik visine 20 metara s dva zvona. Stare ikone s ikonostasa pećanske crkve nalaze se u Grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu.