Budi dio naše mreže
Izbornik

Svibanjska pobožnost na ostacima crkve Sv. Roka u Sutomoru

Sutomore (IKA)

Skupina vjernika iz Sutomora (Kotorska biskupija) okupila se u subotu, 28. svibnja na ostatcima crkve Sv. Roka koja se nalazi iznad tunela na magistralnom putu Sutomore – Petrovac i prema drevnom običaju u marijanskom mjesecu svibnju imala pobožnost posvećenu Blaženoj Djevici Mariji.

Zajedno su molili Gospinu krunicu i litanije te otpjevali nekoliko marijanskih pjesama. Na kraju pobožnosti cjelivali su moći sv. Roka te bili blagoslovljeni njima. Osim na taj dan u istoj su se crkvi vjernici nekada okupljali također na spomen sv. Roka (16. kolovoza).

Na poseban su način Nebeskoj Majci svih naroda uputili molitvu za mir, posebno u Ukrajini: „Gospodine Isuse Kriste, Sine Očev, pošalji sada svoga Duha na zemlju. Daj da se Duh Sveti nastani u srcima svih naroda, kako bi bili sačuvani od propasti, nesreća i rata. Neka Majka svih naroda, blažena Djevica Marija, bude našom zagovornicom. Amen“.

Uz misu i molitveni sadržaj, a s obzirom da se ostatci crkve Sv. Roka nalaze u zelenilu, Marina Zgradić iz Sutomora, polaznica programa cjeloživotnog učenja „Laudato sí’! Dijalogom do cjelovite ekologije“ na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu, okupljenima je ukratko pojasnila da Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja koji djeluje pri Svetoj Stolici svake godine organizira „Tjedan Laudato sí’“ u kojemu sudjeluju brojne organizacije te svojim aktivnostima obilježavaju godišnjicu izlaska istoimene enciklike pape Franje. Osvješćuju na taj način važnost brige za sve stvoreno. Posvjedočila je svoje iskustvo s tečaja, važnost ekološke misli i zalaganja za očuvanje prirode u svakodnevnom životu kršćanina. Izmolila je na koncu molitvu pape Franje za stvoreni svijet iz enciklike Laudato sí’.

Crkva Sv. Roka jedan od trinaest spomenika kulture druge kategorije u barskoj općini.

Ključne riječi:
Sutomore svibanjska pobožnost