Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjedočanstvo i predstavljanje knjige „On.“

Osijek (IKA)

U Župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku u utorak, 21. svibnja 2024. održano je predstavljanje knjige „On.“ autora Mateja Lovrića, uz njegovo osobno svjedočanstvo. Predstavljanje je organizirao Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na početku susreta Duhos bend koji je glazbeno animirao susret, uveo je sudionike u molitveno raspoloženje pjesmom, a potom je studentski kapelan Mario Žigman i povjerenik za pastoral mladih predvodio molitvu i posvijestio svim sudionicima da ne dopuste da sve što će čuti olako prođe kroz njihov život, da ne ostane sve možda u nekoj zanesenosti nakon koje će se vratiti na isto, već da dopuste Gospodinu da djeluje i da zajedno s njime nešto mijenjaju u svom životu.

Dinko Ledić-Purić iz izdavačke kuće Salesiana potom je ukratko predstavio knjigu i njezin nastanak. Naime, članovi Salesiane na društvenim su mrežama uočili kratka svjedočanstva koja je Matej Perić pisao o onome što je proživljavao u susretu s Bogom i u zajednici Arka, zajednici koja djeluje i radi s djecom i odraslima s raznim poteškoćama. Odlučili su se na zajedničku suradnju kojom je nastala knjiga „On.“ u kojoj autor svjedoči i ukazuje na Božja djela u jednostavnim, ‘običnim’ situacijama svoga života, u susretima s ljudima u zajednici, o radostima i žalostima, i to sve na vrlo jednostavan i skroman način.

Uslijedilo je svjedočanstvo samog autora knjige koji je istaknuo nekoliko ključnih događaja svog života u kojima je upoznao Boga i prepoznao kako ga vodi u njegovu životu. U trenucima svojih najdubljih ponora i beznađa u evanđeoskom ulomku u kojem Isus zove Mateja Ostavi sve i pođi za mnom, pronalazi poticaj za drugi smjer svog dotadašnjeg života. Naveo je niz situacija s hodočašća iz Zagreba u Međugorje na koji je krenuo sa svojim prijateljem moleći za svoju teško bolesnu sestru, a na kojem su doživjeli toliko providonosnih Božjih intervencija, brige oko hrane, pića, spavanja, liječničke pomoći, različitih malih i velikih stvari u kojem je spoznao kako je Bog živ i kako brine za sve nas. Nedugo nakon samog hodočašća, po Božjoj dobroti sestra je čudesno i ozdravila. I sam se borio uz različite zdravstvene poteškoće i tešku bolest, ali nije odustajao, već je dopuštao da ga Gospodin oblikuje i da nauči da mu sve predaje i živi ono što Gospodin želi. U samom djelovanju u zajednici Arka svjedoči kako je u susretima i brizi oko tih ljudi iznova otkrivao Božju dobrotu, u osmijesima, zahvalama, zagrljajima, kako ga u jednostavnosti svojih djelovanja, malim, ali strpljivim promjenama uvijek vode Ljubavi. Još više iskustava i svjedočanstava mogu se pročitati u samoj knjizi „On.“.

Nakon Matejeva svjedočanstva Duhos bend je predvodio kratko slavljenje, a potom je bila prilika za kupnju knjige i zajedničko druženje.

Ključne riječi:
matej lovrić Osijek udruga Duhos