Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Svjetlo u tami Šoaha: Bilježnice ravnatelja Vatikanskih muzeja

Rim (IKA)

Prvi put jedan video prikazuje javnosti 41 dnevnik ravnatelja Vatikanskih muzeja Bartolomea Nogare koji je vodio ustanovu od 1920. do svoje smrti 1954. godine, ističe se u prilogu hrvatskoga programa Vatican Newsa.

Riječ je o četrdesetak dnevnika u koje je Nogara više od 30 godina zapisivao misli i dnevne sastanke. “Uvijek ih je nosio sa sobom. Imamo zadaću čuvati ih i cijeniti”, istaknula je voditeljica Povijesnog arhiva Vatikanskih muzeja Marta Bezzini, koja je godine 2018. te artefakte dobila na dar od njegove obitelji.  Veleposlanik Bernardino Osio podsjeća pak da ti dokumenti pokazuju predanost zaštiti intelektualaca proganjanih s pojavom nacizma.

To je korpus koji nudi vrijedan uvid u put obnove koji je tih godina proživjelo muzejsko središte Svete Stolice, ne samo na administrativnom planu, već i na onom konzervatorskom, katalogiziranom i u restauratorskom nalazu. “Kratke bilješke objavljene na stranicama tih malih bilježnica tiču se i tri pontifikata: Benedikta XV., Pija XI. i Pija XII. “Osim toga na svakoj stranici nalaze se jutarnje obveze odijeljene od popodnevnih”, rekla je Bezzini.

Veleposlanik Osio, član obitelji Nogara, prisjeća se još jednog aspekta. “Bilježnice pokazuju i susrete s ljudima koji su tražili da budu primljeni kao muzejski kustosi”. Kontakti su se intenzivirali tijekom II. svjetskog rata, premda su u stvarnosti započeli 1930-ih, nakon prvih rasnih zakona koje je 1933. godine donio Treći Reich, odredivši protjerivanje “nearijevskih” dužnosnika.

U tom kontekstu, 1934. godine, u Vatikanu je prvi put zaposlena žena. Riječ je o Hermine Speier, koja je kao Židovka bila udaljena s njemačkog arheološkog instituta u Rimu gdje je radila od 1928. godine. Veleposlanik Osio ističe da je “u Vatikanske muzeje stigla uz pristanak Pija XI. kao kustosica fototeke, uloga koju je imala do umirovljenja 1950-ih, nakon njezinoga obraćenja na katoličku vjeru u vrijeme Oslobođenja”. Bezzini potvrđuje da se sadržaj dnevnih zabilješki sada katalogizira: “Proces slijedi kronološki red: čitamo i transkribiramo, pokušavajući identificirati spomenute ljude i najvažnije događaje zabilježene na stranicama svih ovih godina”. Očito, pozornost nije usmjerena samo na dvogodišnje razdoblje 1943.-1944. Premda je čak i tijekom nacističke okupacije Rima bilo nekoliko Nogarinih intervencija spašavanja progonjenih židovskih učenjaka i intelektualaca”, upozorava Osio.

Kontakt s njemačkim veleposlanikom Ernstom von Weizsäckerom za antikvara Ludwiga Pollaka nije bio od koristi. Pa čak ni za akademika Marija Segrea, koji je također bio zainteresiran za Državno tajništvo u osobi mons. Montinija. Obojica su završila u Auschwitzu. U drugim slučajevima, međutim, ishod je bio drugačiji. “Mnogi su bili upisani u ‘Guardia Palatina’ koja je u tom razdoblju dosegla 1500 članova u odnosu na 3-400 prethodnih godina”, istaknuo je Osio. Brojne su epizode izazvane Nogarinim zapisima. Među njima Osio se prisjeća bombi koje su pale na Vatikan u zimu 1943. i straha da su njemačke snage spremne oteti Papu i odvesti ga u Njemačku. “Informacije britanskih i američkih obavještajnih službi potaknule su mons. Montinija da noću ode u kuću ravnatelja muzeja kako bi s bakljama u ruci tražio sigurno mjesto u Vatikanu za skrivanje Pija XII.”, rekao je Osio.