Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan bolesnika proslavljen u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova u subotu 12. veljače u dvorani Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica u Zagrebu proslavljen je Svjetski dan bolesnika.

Uvodeći u slavlje članica Povjerenstva s. Zora Pavić podsjetila je na početke proslave Svjetskoga dana bolesnika, koji je inicirao sv. Ivan Pavao II. Na euharistijskom slavlju bila je, uz ostalo medicinsko osoblje, prisutna i pomoćnica ravnatelja KBC-a Zagreb Ana Ljubas.

Euharistijsko slavlje predvodio je o. Mijo Nikić, SJ, a posebna nakana bila je za medicinske sestre i drugo zdravstveno osoblje te za bolesnike. U homiliji o. Mijo posvijestio je kako Marija „bdije nad nama, nad našom sudbinom. Napose su joj bliski bolesnici, patnici, pa nije čudo da uz Marijin blagdan slavimo Svjetski dan bolesnika“.

Propovjednik je naglasio kako je dobro imati na pameti da pred Bogom imamo tako moćnu zaštitnicu. U tom kontekstu, ukazao je na misno evanđelje o čudu u Kani, gdje također do izražaja dolazi Marijin moćan zagovor. Marija je prva primijetila da nema vina, jer „ona uvijek vidi sve naše nevolje. Ona zna što nam je potrebno i prije nego ju zamolimo, i ona kod Boga intervenira. Vidimo da je Isus učinio ono na što je ona ukazala.“

O. Mijo kratko se osvrnuo i na riječi sv. Pavla Titu. „Pavao potiče da živimo razumno, pravedno i pobožno. To je program života kojim ćemo Boga proslaviti, spasiti sebe i one koje su nam povjereni.“ Pojasnio je kako ravnati se po zdravom razumu je temeljno, a na to se nadograđuje milost Bog je svima dao razum, i njega treba upotrijebiti.

Također, treba živjeti pravedno. „To znači: svakome dati njegovo, imati hrabrosti živjeti za druge.“ Na kraju, Pavao nas poziva da živimo pobožno. „To znači živjeti po Bogu, da se u svom ravnanju životom ne vodimo samo po svojem naumu, željama i interesima, nego da na prvo mjesto stavimo Boga i Njegovu volju, jer ‘ kad je Bog na prvom mjestu u životu, onda je sve na svome mjestu’“.

Uz Svjetski dan bolesnika o. Mijo podsjetio je kako patnju i križ ovaj svijet ne razumije. „No, Bog je izabrao križ da po njemu spasi svijet, to je logika Božja.“ Na kraju homilije potaknuo je medicinske sestre da pokazuju blizinu čovjeku u nevolji, jer to će biti kriterij Sudnjega dana, a upravo one imaju bezbrojne prilike pokazati solidarnost i kršćansku ljubav, jer vrhunac ljubavi je drugome služiti i u njemu gledati samoga Isusa Krista.

Pjevanje na misi predvodio je Zbor medicinskih sestara Kliničkog bolničkog centra Zagreb, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.