Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan djece proslavljen u Đakovu

Đakovo (IKA/TU)

Župa Svih Svetih u Đakovu obilježila je Svjetski dan djece euharistijskim slavljem u katedrali sv. Petra u nedjelju 26. te izletom u subotu 25. svibnja, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Misu je predslavio župnik Ivan Lenić u koncelebraciji s umirovljenim svećenikom Andrijom Križanovićem.

Uvodeći u euharistijsko slavlje vlč. Lenić je pojasnio značenje svetkovine Presvetog Trojstva.  „Koliko god da nam je teško ljudskim razumom shvaćati tko je Bog u kojega vjerujemo, kojega i danas dođosmo slaviti i moliti, dotle nam on to od davnina, napose preko svoga Sina Isusa pa do danas očituje. Ispovijedamo ga, slavimo kao Sveto Trojstvo: Oca i Sina i Duha Svetoga. To danas posebnom svetkovinom proslavljamo. Znakovito se ona podudara s Prvim svjetskim danom djece koji je proglasio papa Franjo. Zato se draga djeco danas radujemo vama koji ste na misi. Danas je vaš dan. Danas se vi posebno privinite uz Trojedinoga Boga kojemu pripadate, i vi i mi, od našega krštenja. Bog danas posebno promatra sve vas sa velikom i nježnom ljubavlju. Mi se radujemo s vama i također vas promatramo s pogledom ljubavi i želimo da budete sačuvani u Božjoj ljubavi“, naglasio je.

U homiliji župnik je svetkovinu približio djeci podsjećajući da Bog po svojoj Riječi budi sjećanje na ispunjena prošla vremena i njegovu živu prisutnost u povijesti Izraelskoga naroda te kako Mojsije poziva narod da obnovi svoju vjeru Bogu poštovanjem i življenjem deset zapovijedi koje su poziv i svima nama danas. „Obnoviti svoju vjeru u Boga i ne stavljati u svome životu ništa prije Boga. Zapovjedi su put. Koja je velika radost za sve nas? Isus se radovao djeci, zauzimao se za njih i sada misli na nj. Vi ste njegova radost. I budite to i dalje. Znamo kako sobom, svojom dobrotom možemo radovati svoje roditelje, svoje bliženje. Mi smo pozvani tako radovati i Isusa. Jer smo mi njegova radost. Slušajući Isusa preko starijih učite se trajno ići njegovim putem. No, postoji za sve jedna teškoća, a to je strah. Isusove su riječi Ne bojte se! Naše dostojanstvo da smo baštinici Božji čini nas opuštenijima i punima pouzdanja u Boga dobroga Oca. A to nam je Isus pokazivao i učio nas tome. Gledajući djecu možemo obnoviti svijest da smo svi sinovi Oca nebeskog i međusobno braća i sestre. Voditi se Isusovom zapovjedi ljubavi i drugima donositi radosnu vijest, evanđelje. Tim putem ići najveća je radost na svijetu. Veće radosti od te nema. I ne bojte se draga djeco za tu avanturu založiti svoj život postajati sve više Isusovi, biti kršćani. Neka nama i vama u tom bude do u nebo sretno jer ta avantura vodi samo u nebo,“- zaključio je.

Molitvu vjernika i izrekla su djeca, a pjevanje je predvodio dječji zbor pod ravnanjem s. Jelene Kovačević.

Župnik je tijekom mise blagoslovio medaljice s Gospinim likom te izrekao posvetnu molitvu izručujući Majci Božjoj svu djecu. Medaljice su na kraju mise darovane djeci.

Svjetski dan djece u župi počeo je u subotu izletom. Toga je dana sedamdesetero djece predvođeno župnikom, s. Jelenom, župnim katehetama i vjeroučiteljima te praćeno skupinom roditelja pohodilo crkvu sv. Nikole u Sikirevcima. O crkvi im je govorio tamošnji župnik Drago Marković. Potom su pošli na igru i druženje na imanje Mlaka u Sikirevcima na kojemu je brojna obitelj Živić sačuvala dašak slavonskoga sela sa svom njegovom ljepotom smještenom u kućare od kojih svaki svjedoči o tradicijskoj povijesnoj baštini i duhovno-sakralnom bogatstvu. Cijelo imanje osmislio je svećenik Ivan Živić, župnik u Gunji. U podne su se pomolili Blaženoj Djevici Mariji pred kapelicom Pomoćnice kršćana, a nakon toga je slijedio ručak kojeg su pripremili roditelji djece.