Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen u Župi Punitovci

Punitovci (IKA)

Svjetski se dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen je u nedjelju 25. srpnja u Župi sv. Ladislava, kralja u Punitovcima te u filijalnim crkvama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom i crkvi Sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom.

Euharistijska slavlja u svim trima crkvama predvodio je župnik doc. dr. sc. Đurica Pardon. Punitovački župnik osvrnuo se na značajnu ulogu koju bake i djedovi imaju u životima svojih potomaka. „Po uzoru na svetoga Joakima i Anu, Isusova djeda i baku, i mi danas slavimo naše djedove i bake. Ovdje smo zbog njih. Bake i djedovi imaju vrlo bitnu ulogu u našim životima – uz njih se razvijamo, odrastamo i od njih učimo. Upravo nam oni svojim primjerom i ostavštinom pokazuju da se marljivim radom postavljaju osnove vrijednoga i poštenoga života, podučavaju nas umijeću življenja. Zbog toga je svaki trenutak proveden s našim bakama i djedovima izuzetno važan i vrijedan“, poručio je župnik Pardon u homiliji.

Župa sv. Ladislava, kralja iz Punitovaca nalazi se na plodnome slavonskom tlu, stoga se kroz povijest većinski dio stanovništva bavio ratarstvom. Župnik Pardon nadovezao se i na zanimanja kojima su se bavili predci u ovim krajevima, a posebno je istaknuo važnost obrade zemlje i bavljenja poljoprivredom. „Naši bake i djedovi bavili su se obradom zemlje, svojim uloženim trudom dolazili su do plodova i hrane. Te vrijednosti valja prenijeti dalje i pokazati djeci i unucima kako se vlastitim radom i trudom izvršavaju životne zadaće. A valja ih naučiti i načinima na koje se obrađuje i čuva zemlja te im usaditi razumijevanje za njezinu važnost i prenijeti im ljubav prema njoj“, istaknuo je.

Na kraju misnoga slavlja župnik je pozvao djedove i bake te njihovu unučad da pristupe k oltaru kako bi zajedno primili Božji blagoslov.