Budi dio naše mreže
Izbornik

Svjetski dan siromaha obilježen u Pučkim kuhinjama Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije

Osijek/Slavonski Brod/Vinkovci (IKA)

Treći svjetski dana siromaha obilježen je 18. i 19. studenoga u prostorima Caritasovih pučkih kuhinja u Osijeku, Slavonskome Brodu i Vinkovcima te dva mjesta podjele obroka u Vukovaru i Borovu Naselju.

Djelatnici Caritasovih pučkih kuhinja tom su prigodom, uz redoviti obrok, pripravili malu zakusku za korisnike Caritasovih kuhinja. Na taj su se način korisnici zadržali u razgovoru oko zajedničkog stola s djelatnicima kuhinja. Iako su korisnici kuhinja i oni koji im pripremaju, poslužuju ili dostavljaju obroke u svakodnevnoj interakciji i razgovoru, ovo obilježavanje pokazalo je da su djelatnici Caritasa i oni koji su u potrebi jedna zajednica. Ovo druženje oslikalo je misli ovogodišnje Poruke pape Franje za Treći svjetski dan siromaha, koja nosi geslo: „Ufanje ubogih neće biti zaludu“ (Ps 9, 19).

„Kroz rad Caritasovih pučkih kuhinja najbolje se vidi da naši korisnici ne trebaju samo hranu, oni trebaju puno više“, naglasio je koordinator rada Caritasovih pučkih kuhinja, mr. Mišo Lukačević.

Citirao je potom papu Franju, koji je u svojoj poruci za 3. Svjetski dan siromaha rekao: „Siromašnima je prije svega potreban Bog, njegova ljubav koja postaje vidljiva zahvaljujući svetim ljudima koji žive uz njih i koji u jednostavnosti svog života izražavaju i pokazuju moć kršćanske ljubavi. Bog koristi mnoge načine i nebrojena sredstva kako bi dopro do srca ljudi. Naravno, siromasi nam pristupaju jer im dajemo hranu, ali ono što im je stvarno potrebno je nešto više od toplog obroka ili sendviča koji im nudimo. Siromasi trebaju naše ruke kako bi se podigli, naša srca kako bi ponovno osjetili toplinu ljubavi, našu prisutnost kako bi pobijedili samoću. Jednostavno, potrebna im je ljubav“.