Budi dio naše mreže
Izbornik

Talijanski biskupi: Potrebna je istinska ekološka tranzicija

Rim (IKA)

Talijanski biskupi objavili su poruku u povodu 16. svjetskog dana molitve za brigu o stvorenomu, koji će se obilježiti 1. rujna u Tarantu pod geslom „Planet kojem se nadamo. Okoliš, rad i budućnost. #svejepovezano“, prenosi Vatican News.

U eri punoj proturječja i prilika put koji vodi do Taranta zahtijeva dodatno sudjelovanje svih, kako bi to bio put Crkve koja namjerava koračati zajedno i u sinodalnom stilu. Citirajući dokument ‘Instrumentum laboris’ sa sinode održane u listopadu, dokument koji na 65 stranica i u sedam poglavlja dotiče različite aktualne teme, biskupi su istaknuli: „Klimatske promjene nastavljaju napredovati sa štetom koja je sve veća i neodrživija“.

Vremena je malo. Potrebna je istinska ekološka tranzicija koja može promijeniti neke osnovne pretpostavke našeg razvojnog modela. Ta tranzicija dubinski preobražava naš oblik života kako bi se na mnogim razinama ostvarila ekološka preobrazba na koju poziva šesto poglavlje enciklike Laudato si’ pape Franje, pojasnili su talijanski biskupi.

Pozvali su na nastavak puta tražeći drukčiji način postojanja, oživljen ljubavlju prema zemlji i stvorenjima koja tu stanuju, obilježen razlučivanjem, važnim odlukama, te iznad svega, povjerenjem u budućnost.

U ekološkoj preobrazbi mora se napustiti potrošački razvojni model koji povećava nepravde i nejednakosti, kako bi se usvojio model usredotočen na bratstvo među narodima. Vapaj zemlje i siromaha traži od nas da im pomognemo, poručili su biskupi.

Zauzeli su se za praćenje i poticanje potrebnih promjena, ali da bi ekološka preobrazba bila ispravna, mora biti također „ekumenska i međureligijska“, uz uključenje svih društvenih čimbenika u zajednički projekt kako bi se izbjegao neuspjeh koji bi slijedio pazeći samo na pojedinačni ili grupni interes. Istodobno, ta ispravna preobrazba ne smije kažnjavati, posebno u poslovnom smislu, one koji se izravno izlažu promjenama, upozorili su biskupi.

Na kraju, ekološka preobrazba podrazumijeva novi društveni sporazum i u Italiji. Potrebno je, stoga, pažljivo razlučivanje, otvoreno za budućnost, kako bi se došlo do promjene u sinodalnom stilu. Put prema društvenom tjednu u Tarantu, koji je u tijeku, treba prihvatiti cijela Crkva u Italiji, kako bi se ojačalo njeno odgojno zauzimanje da enciklika Laudato si’ postane kompas služenja društvu i zemlji, zaključili su talijanski biskupi u poruci.