Budi dio naše mreže
Izbornik

Te Deum Hrvatskoga katoličkog sveučilišta

Zagreb (IKA)

Nakon dvije pandemijske godine u utorak 14. lipnja u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Zagrebu održan je Te Deum Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Misu zahvalnicu predvodio je sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić, prenosi Ured za odnose s javnošću HKS-a.

U suslavlju su bili rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, generalni tajnik HBK doc. dr. sc. Krunoslav Novak, pročelnik Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković, doc. dr. sc. Odilon Singbo s Katedre za teologiju HKS-a, župnik Župe sv. Antuna Padovnaskog na Svetom Duhu u Zagrebu fra Roko Bedalov, fra Josip Petonjić i povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije preč. dr. Vlado Mikšić. Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestra Luke Šopara animiaro je misno slavlje.

U homiliji je kapelan Marko, postavljajući pitanje „Za što sve Bogu mogu biti zahvalan ove akademske godine?“, na isto pokušao dati odgovor, koristeći se Božjom riječju naviještenom naslavlju. Slušajući poznati Psalam 51, koji se tradicionalno pripisuje kralju Davidu, a koji se ima suočiti sa svojim grijehom, shvaćamo kako zahvalni možemo biti već za to: za Božje smilovanje i oproštenje naših grijeha, istaknuo je propovjednik.

Nadalje, slušajući evanđelje shvaćamo da je Bog uvijek dobar prema nama, da njegovo sunce uvijek iznova nad nama izlazi, da imamo u raznim situacijama priliku iskusiti njegova dobročinstva – u studiju, prijateljstvima, susretima. Naposljetku, ta Božja ljubav poziva nas da i sâmi postanemo poput njega: da poput Isusa idemo prema svakom čovjeku, opraštajući mu i ljubeći ga, ne isključujući nikoga. Jer je nama oprošteno, jer nam se Bog uvijek iznova smiluje, jer nas sunce njegovih dobročinstava uvijek iznova obasjava, i mi sada pokušavamo činiti isto. Tako nasljedujemo Isusa koji je Krist, tako se učimo biti savršeni poput Oca našeg nebeskog, rekao je kapelan Marko.

Na kraju misnog slavlja rektor Tanjić oprostio se i zahvalio župniku fra Roku Bedalovu za gostoprimstvo koje su on i njegova subraća pružali Hrvatskom katoličkom sveučilištu te mu poželio puno Božjeg blagoslova na novim dužnostima, predavši mu dar uime akademske zajednice. Rektor je istaknuo da smo sretni što postoji, osim misnih slavlja, povezanost Sveučilišta i braće fratara koja se očituje u volontiranju studenata i profesora okupljenih u Volonterskoj skupini HKS-a, a koji rado pomažu u pučkoj kuhinji.

Ovom prigodom Hrvatsko katoličko sveučilište oprostilo se i od  sveučilišnog kapelana vlč. Marka Čolića koji će završiti službu na Sveučilištu te svoj put nastaviti u Rimu na postdiplomskom studiju. Rektor Tanjić i cijela akademska zajednica zahvalili su kapelanu Marku na njegovom predanom radu, zauzetosti i raspoloživosti za akademsku zajednicu.

„Vjerujemo da ćemo njegovo djelovanje pamtiti po sadržajnim propovijedima, organizaciji mnogobrojnih kulturnih događanja koje su studenti i zaposlenici rado pohodili, kao i po svakodnevnom komuniciranju na našim mrežnim stranicama Kapelanije te na društvenim mrežama. Hvala ti, Marko, pratit ćemo te na tvom putu u našim molitvama”, rekao je rektor Tanjić.

Pjevački zbor studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod ravnanjem maestra Luke Šopara izveo je nakon misnog slavlja koncert s osam skladbi. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje uz roštilj koji su svojim donacijama osigurali gospodin Nikica Mihić, Carlsberg, Zagrebačka pivovara, Iločki podrumi i Pekara Dinara. Druženje na Kampusu bilo je prigoda i za praizvedbu himne HKS-a koja je nastala u suradnji studenata i zaposlenika Sveučilišta.

Tekst je napisala Đurđica Čavrak Hofer, a glazbu Kristijan Jalšić, student 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija. Himnu HKS-a, uz autoricu teksta Đurđicu Čavrak Hofer i pratnju na gitari Lade Lokmer, voditeljice Službe za studentska pitanja, izveli su studenti Antonio Bebek (1. godina preddiplomskog studija Komunikologija), Kristijan Jalšić (3. godina preddiplomskog studija  Komunikologija), Lucija Pranjić (1. godina diplomskog studija Komunikologija), Mihovil Vučković (3. godina preddiplomskog studija Povijest) i Veronika Juršić (2. godina diplomskog studija Psihologija), prenosi Ured za odnose s javnošću HKS-a.