Budi dio naše mreže
Izbornik

„Te Deum“ Sveučilišta u Zagrebu na kraju 355. akademske godine

Zagreb (IKA/TU)

Misu zahvalnicu svih fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2023./2024. predslavio je zagrebački pomoćni biskup mons. Mijo Gorski u srijedu 12. lipnja, u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca.

Misno slavlje koncelebrirali su dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu preč. Josip Šimunović, dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti preč. Ivan Šestak, profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu preč. Denis Barić i preč. Mislav Kutleša, rektor Nadbiskupskog bogoslovnoj sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak, povjerenik za Pastoral mladih vlč. Filip Šešek, profesori Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Fakulteta filozofije i religijskih znanostima te odgojitelji u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Mons. Gorski pozdravio je sve okupljene u svoje ime i u ime zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, velikog kancelara Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U homiliji je tumačio Isusov odnos prema biblijskom zakonu. „On prema zakonu postupa drugačije od nas, ne izvršava ga u minimumu, nego ga izvršava preko onoga što zakon određuje. Čuli smo Nisam došao dokinuti zakon, nego ispuniti. I ni jedno slovce iz zakona neće proći dok se sve ne zbude. Pavlova poslanica tumači taj stav govoreći da slovo ubija, a duh oživljuje“, istaknuo je.

Potom je, citirajući papu Benedikta XVI., rekao da je istina neodvojiva od svake znanosti i svakog traženja. „Težnja za Istinom je dio prirode samog čovjeka, a sve je stvorenje neizmjeran poziv na traženje odgovora koji otvara ljudski razum za veliki odgovor koji je uvijek tražio i očekivao – istinu kršćanske objave koja se nalazi u Isusu iz Nazareta te omogućuje svakom čovjeku da primi otajstvo života. Tražeći istinu, istinu uțjelovljenu u Isusu Kristu, možemo oplemeniti umjetnost, osloboditi se opsjednutosti profitom po svaku cijenu, možemo staviti medicinu u službu pravog čovjeka, u službu života, oslobađajući je od kulture smrti, koja uzrokuje da djeca umiru još nerođena i da starije osobe završavaju na ljudskom otpadu kao beskorisni teret. Istina iznosi na vidjelo temelje svake autentične civilizacije: razliku između muškarca i žene, poštovanje starijih i u pravom svjetlu otkriva smrtonosne rodne teorije i lobije koji nam pod izlikom oslobođenja pokušavaju nametnuti svoju podvojenost“, poručio je.

Biskup Gorski je pozvao okupljene da na svim sveučilišnim razinama i smjerovima nastoje izvršiti svoje djelo, svoju životnu misiju u otkrivanju i prenošenju istine u znanostima. „Istinu treba svim srcem i sredstvima otkrivati, ali s ljubavlju posredovati. Jer istina bez ljubavi može razoriti, kao što pravda bez pravednosti može postati nepravda. Doista, uvijek se potvrđuje Pavlova riječ Slovo ubija, duh oživljuje. A sv. Augustin piše: U istinu se ne ulazi osim po ljubavi. Neka vas osim potrebne znatiželje vodi ljubav prema stvorenom svijetu i ljubav prema svakom ljudskom stvoru. Tada će otkrivanje istine biti najbolje ispunjavanje zakona“, zaključio je.

Na kraju liturgijskog slavlja svima okupljenima obratio se dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Josip Šimunović te zahvalio svima na sudjelovanju u slavlju, kao i zauzetom radu u protekloj, 355. akademskoj godini.

Pjevanje su predvodili studenti Instituta za crkvenu glazbu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.